Ново откритие на колайдера – гравитон или втори Хигс бозон?

29722
Ново откритие на колайдера – гравитон или втори Хигс бозон?

Първичният анализ на данните, събрани на обновения Голям адронен колайдер след неговия рестарт, сочат съществуването на свърхтежки бозони с маса 1500 гигаелектронволта (ГеВ), което може да говори за наличието на процеси извън Стандартния модел на физиката, съобщава Nature.

В началото на тази седмица в социалните мрежи и блогове започнаха да се разпространяват слухове, че ускорителят е открил следи от "новата физика" във вид на свръхтежък бозон, чийто разпад поражда двойки фотони с енергия 750 ГеВ. За сравнение масата на Хигс бозона е 126 ГеВ, а топ-кваркът, най-тежката елементарна частица, тежи 173 Гев, почти десет пъти по-малко.

Големият адронен колайдер не е достатъчен - идва Много голям колайдер

Откакто Големият адронен колайдер е въведен в експлоатация в Европа през 2008 година, учените, занимаващи се с физика на елементарните ...

Вчера тези слухове бяха потвърдени от ръководителите на колаборациите ATLAS и CMS, работещи с едноименните детектори в пръстена на ускорителя. Според Маруми Кадо от ATLAS и Джим Олсен от CMS учените първоначално са търсили следи от друга, все още неоткрита частица – така наречения гравитон, който отговаря за гравитационните взаимодействия.

Нейното съществуване е предсказано през 1934 година и учените се надявали, че увеличението на мощността на ускорителя ще помогне да се разбере съществуват ли гравитоните, или не.

Новата частица, чиито предполагаеми следи са забелязани на CMS и ATLAS, принципно може да се окаже и въпросният гравитон, или друг тип бозон. Все още е рано да се говори за конкретни резултати, както почертават учените, тъй като броят на откритията - около 40 за ATLAS и около 10 за CMS – все още не се явява статистически значим.

Напълно е възможно дадените резултати да са случайни съвпадения. Според прогнозите на учените първите достоверни оценки дали откритият от тях феномен се явява нова частица, излизаща извън пределите на Стандартния модел, ще станат ясни едва през 2016 г., когато Големият адронен колайдер получи 10 пъти повече данни за сблъсъци, отколкото през тази година.

Големият адронен колайдер търси тъмната материя

Енергията в Големия адронен колайдер е увеличена двойно, а учените продължават да провеждат експерименти, насочени към разкриването на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com