Датски учени се съмняват, че Хигс бозонът е открит

34532
Датски учени се съмняват, че Хигс бозонът е открит

Датски учени са на мнение, че частицата, открита през 2012 г. в ЦЕРН, не е Хигс бозон, а всъщност е своеобразно свързване на частици, което не е предвидено от Стандартния модел, съобщи сп. "Сианс е авнир", цитирано от БТА.

Дали Хигс бозонът действително е онова, което предполагаха учените? През юни, т.е. близо две години след вестта за откриването на загадъчната частица Хигс бозон, учени от ЦЕРН потвърдиха съществуването й.

Стивън Хокинг предсказа апокалипсис заради Хигс бозона

Известният теоретичен физик и космолог Стивън Хокинг предсказва апокалипсис заради Хигс бозона, съобщава The Huffington Post. Ученият ...

Датски екип обаче наскоро се върна към разглеждането на този въпрос в своя статия, публикувана във Physical Review D.

Датските учени настояват, че е възможно да става дума за свързване на други, непредвидени от Стандартния модел частици. Казано другояче, частицата, идентифицирана като Хигс бозон, може да е съставена от други елементарни частици. В такъв случай няма да става дума за една-единствена частица като прословутия Хигс бозон, предвиден от Стандартния модел.

Датските учени изтъкват една от многото теории, които излизат извън пределите на Стандартния модел, за да представят откритата от ЦЕРН частица. Тази теория, известна като техниколор, е част от хипотетичните изследователски пътеки на високоенергийната физика. Ако се съобразим с въпросната теория, откритата от ЦЕРН частица с маса 125 гигаелектронволта може да бъде обяснена със свързване на техни-кварки.

Тази хипотеза обаче е спекулативна. Всъщност нито едно от четирите фундаментални взаимодействия в природата - гравитационно, електромагнитно, слабо ядрено и силно ядрено, не позволява да се обясни свързване между техни-кварки.

Пускат поетапно Големия адронен колайдер след модернизация

Представители на екип от учени, инженери и техници на CERN, работещи по модернизацията на оборудването в Големия адронен колайдер, обяв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно