Ново значимо научно откритие на д-р Трифон Трифонов за екзопланетите

6288
Ново значимо научно откритие на д-р Трифон Трифонов за екзопланетите
Снимка: iStock/Guliver

Възпитаникът на Катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на Софийския университет д-р Трифон Трифонов от Института „Макс Планк“ в Хайделберг, Германия, заедно с екип от колеги от Германия, Чили и САЩ направи ново откритие в областта на eкзопланетите. Трифонов и колегите му са регистрирали нова екзопланетна система, състояща се от две планети около звездата TOI-2202, чиято маса е около 80% от тази на Слънцето.

Откритието е значимо, тъй като планетите TOI-2202b и TOI-2202c са аналог на газовите гиганти Юпитер и Сатурн, но се намират много по-близо до своята звезда, отколкото е Меркурий до Слънцето. Орбиталните им периоди са съответно 11.9 дни и 24.7 дни и са близки до отношението 2:1, наречено още орбитален резонанс.

Подобни горещи екзопланетни кратни системи са много рядко явление и предлагат уникална възможност за астрономите да „върнат времето назад“ и проследят историята на системата, като изучат в детайли процесите на образуването и развитието на тези планети.

В съвременната астрономия схващането, че планети с маси от типа на TOI-2202b и TOI-2202c са се образували в много по-студените области на протопланетарния диск, е почти безспорно. Това е така, тъй като само в области, достатъчно отдалечени от протозвездата, температурата е достатъчно ниска, за да са налични много лед и газ, които да кондензират в масивни планети от типа на газовите гиганти в Слънчевата система.

TOI-2202b е открита чрез пасажни наблюдения на космическия телескоп TESS на NASA и е регистрирана също и със свръхпрецизни наземни наблюдения на ефекта на Доплер със спектрографи на Европейската Южна Обсерватория и Института „Макс-Планк“, разположени в Чили. По-близката планета TOI-2202b е намерена по метода на точните пасажи с TESS. 

Втората планета TOI-2202c е открита благодарение на експертизата на д-р Трифон Трифонов в сферата на гравитационното взаимодействие на многопланетни системи и благодарение на негов софтуер с отворен код. TOI-2202 е едва втората планетна система, открита с телескопа TESS, при която е регистриран този гравитационен ефект (първата е TOI-219, за която д-р Трифонов също има принос в анализите, виж, Dawson et al. 2021).

Научната статия ще бъде публикувана в престижното научно списание The Astronomical Journal, а пре-принт на статията е наличен в ArXiv/AstroPH.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com