Огромна пътна мрежа на Римската империя е открита във Великобритания

27528
Огромна пътна мрежа на Римската империя е открита във Великобритания
Снимка: iStock

Археолози от Университета в Ексетър за първи път откриха римска пътна мрежа, която обхваща Девън и Корнуол. Пътят свързва значителни населени места с военни крепости в двата окръга, както и по-широката зона на югозапад.

Учените са използвали лазерни сканирания, събрани като част от Националната програма LiDAR на Агенцията за околна среда. Използвайки сложни техники за географско моделиране, които включват риска от наводнения, изследователите са успели да очертаят пълния обхват на мрежата, пише ScienceDaily.

Изследването е разкрило, че Ексетър е бил далеч от главната артерия на тази мрежа, а малкият град Норт Тотън в Девън е бил от по-стратегическо значение със своите връзки като приливните естуари на север и юг от Бодмин и Дартмур. Резултатите от изследването са описани подробно в статия в списание Journal of Computer Applications in Archaeology.

Проучването е ръководено от д-р Кристофър Смарт и д-р Жоао Фонте, специалисти по наследството на Римската империя в Катедрата по археология и история в Университета на Ексетър.

Националната програма LiDAR е проведена между 2016 и 2022 г. от Агенцията по околна среда и е обхванала цяла Англия. Преди това само 11% от Девън и Корнуол са били изобразени на картите. Работейки с доброволци, учените от Ексетър са открили около 100 километра допълнителни пътища.

Въпреки че това представлява значителен напредък, цялостната картина оставала фрагментирана, като големи части от картата не показвали никакви доказателства за римски пътища. Учените разработили прогнозен модел, който може интелигентно да запълни празнините по отношение на вероятното оформление на мрежата.

Новите участъци от римски пътища в Югозападна Великобритания, идентифицирани чрез данните от Националната програма LiDAR за 2022 г. Parcero-Oubina et al.

Използвайки подход, базиран на пътища с най-ниски разходи – оптималните връзки между две или повече точки – и други методи екипът започнал да очертава първични и вторични „възли“ в двата окръга.

Те включвали постоянни военни укрепления, включително известните крепости Олд Бъроу и Бийкън в Мартинхое, както и Ексетър и Норт Тотън. Изследователите успели да установят 13 километра римски път, предсказани от модела.

В последната фаза екипът разширил пътната мрежа извън известните римски обекти, като предложил алтернативни маршрути. Това довело до откриването на нови точки, особено в западната част на Корнуол.

Д-р Фонте отбелязва, че мрежата вероятно включва праисторически, римски военни и граждански пътища. По думите му тя е служила не само за военни цели, улеснявайки движението на транспорт с животинска тяга и избягвайки зоните на наводнения.

Откритието може да предскаже неизвестни места за заселване и да подтикне към преосмисляне на инфраструктурните инвестиции и йерархията на римската югозападна британска селищна мрежа. То представлява безценна основа за бъдещи археологически проучвания в региона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно