Опасен ли е сексът при проблеми със сърцето?

12373
Опасен ли е сексът при проблеми със сърцето?
Снимка: iStock

Смъртните случаи по време на секс представляват само 0,2% от всички смъртни случаи от сърдечен удар, установиха британски изследователи. Учените се надяват, че тези данни ще бъдат полезни за хора със сърдечни заболявания – те често отказват да правят секс, за да не провокират пристъп. Сексът обаче, изглежда, не е по-опасен от всяко друго умерено физическо натоварване.

Хората със сърдечносъдови заболявания понякога ограничават сексуалния си живот от страх, че натоварването по време на секс ще навреди на сърцето им. Страховете им изглеждат оправдани, а историите за хора, които са умирали при сексуален контакт от инфаркт, наливат масло в огъня. Но колко голяма е всъщност вероятността от такава смърт?

Изследователи от Лондонския университет „Сейнт Джордж“ решили да разберат това. Те анализирали данни за близо 7000 души, починали от сърдечен арест между 1994 и 2000 г., регистрирани в центъра по сърдечна патология в болницата "Сейнт Джордж", специализирана за такива случаи. Всички тела при постъпването били внимателно изследвани за токсини и други възможни некардиологични фактори.

Случаите на смърт по време на секс или до един час след него сред тях били общо 17. Средната възраст на починалите била 38 години. Две трети от тях били мъже. Обикновено причината за смърт от инфаркт са вече съществуващи заболявания - кардиомиопатия, нарушения на сърдечния ритъм и др. Но при повече от половината от починалите по време на секс не били наблюдавани отклонения преди това.

В девет от случаите причината за смъртта била посочена като внезапна аритмична смърт - спиране на кръвообращението, причинено от нарушение на сърдечния ритъм без очевидни причини за това.

Колкото по-често се прави секс, толкова по-плътна е съответната зона в мозъка

Област в мозъка, свързана с гениталиите при жените и реагираща на докосването им, е открита от немски учени. Установено е, че тази обла...

Втората по разпространеност причина за смърт е аортна дисекация - разслояване на най-голямата артерия, при която кръвта тече между слоевете на стените на аортата. Ако в същото време има разкъсване и на трите слоя, настъпва масивна загуба на кръв, която почти винаги води до смърт.

Освен от секс такива патологии могат да бъдат предизвикани от стрес, физическо натоварване и употреба на някои наркотици, например кокаин. Наследствените заболявания и факторите на начина на живот също могат да повлияят на рисковете – например пушачите като цяло са по-податливи на сърдечни проблеми.

„Сексуалната активност присъства в 0,2% от всички внезапни смъртни случаи от сърдечен арест в група от множество случаи - пишат авторите в статия, публикувана в списанието JAMA Cardiology. - Синдромът на внезапна аритмична смърт и кардиомиопатия бяха доминиращите основни причини, отразяващи възрастта на кохортата от смъртни случаи, които оценихме."

„Смятаме, че тези резултати дават известна увереност, че сексуалната активност е относително безопасна за пациенти със сърдечни заболявания, особено за по-младите хора“, казва проф. Мери Шепърд, водещ автор на изследването.

Но изследователите признават, че проучването разглежда само смъртните случаи и не взема предвид пациенти, оцелели след спиране на сърцето, свързано със сексуална активност. Следователно реалният риск може да е по-висок - но едва ли достатъчно, за да си откажете удоволствието.

Къде се намира центърът на оргазма

Центърът на оргазма в човешкото тяло е струпване на клетки в гръбначния мозък. Тяхното активиране предизвиква свиване на мускулите на т...

„Въпреки че това е малко и ограничено проучване, обнадеждава фактът, че в него много малко смъртни случаи от внезапно спиране на сърцето са свързани със сексуална активност“, казва специалистът от Британската кардиологична фондация Рут Гос. Много хора със сърдечни заболявания се притесняват да правят секс, посочва тя.

„Нормално е да се тревожите по повод секса, ако имате болно сърце, но вероятността от внезапно спиране на сърцето не е по-голяма, отколкото при всеки друг вид физическа активност - отбелязва Гос. - Няма причина, поради която хората с болно сърце да не могат да продължат да се наслаждават на здравословен сексуален живот. Важно е обаче да се спазват препоръките на лекаря."

За тези, които се притесняват от възможни рискове, тя препоръчва да се консултират със своя лекуващ лекар.

Според кардиолозите от фондацията сексът може да представлява най-голяма опасност за хората, които наскоро са преживели инфаркт. В този случай си струва да се откажат от сексуалната активност поне за няколко седмици.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com