Откриха ДНК от плъхове и хора в бургери

4820
Откриха ДНК от плъхове и хора в бургери
Снимка: Getty Images

Притеснявате се, че в бургера ви има конско месо? Не е нужно, тези случаи са рядкост. Затова пък понякога в него може да има продукти с... ДНК от плъхове и хора. Това показва ново изследване на Clear Labs, съобщава The Independent.

Американската компания за тестове на храни изследвала 258 бургера. Установила наличие на месо в два от тях, представени за вегетариански. По-стряскащото обаче е, че в три е открила ДНК на плъх, а в един – на човек.

До 5 години в магазините ще се появи месо, създадено в лаборатория

Екипът от нидерландски учени, който създаде първото кюфте за бургер в лаборатория, се надява да започне да продава продукта си след пе...

„Най-вероятната причина е косъм, кожа или нокът, които по случайност са попаднали вътре. Това, което много от потребителите не знаят е, че количества от човешко и плъхско ДНК могат да попаднат в границите на приемлив регулаторен обхват “, обясняват учените, провели изследването.

Изглежда, че бургер индустрията прави огромни нарушения, като подлъгва потребителите. Поне 6% от съдържанието на бургерите, което виждаме на етикетите, всъщност е заместено с други продукти.

Често пъти в местните бургери се добавя пуешко или пилешко. Оказва се, че 4,3% от бургерите съдържат патогенно ДНК, което може да доведе до хранителни отравяния и редица сериозни заболявания, като туберкулоза, гастроентерит и други стомашни заболявания.

Оказало се също, че част от изследваните бургери съдържат с около 100 калории повече от посочените на опаковката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com