Откриха най-стария запис за кълбовидна мълния

34051
Откриха най-стария запис за кълбовидна мълния
Снимка: Public Domain

Изследователи от университета Дърам (Великобритания) откриха най-ранното свидетелство за кълбовидна мълния, наблюдавана в Англия. Редкият метеорологичен феномен, който все още е слабо разбран, се споменава в 750-годишен средновековен текст. Това се съобщава в статия, публикувана в списание Weather.

Свидетел на кълбовидната мълния бил бенедиктинският монах от XII век Джървейс от катедралата в Кентърбъри. Неговите бележки предшестват предишното най-ранно описание на кълбовидната мълния с почти 450 години. Джървейс пише, че на 7 юни 1195 г. „недалеч от Лондон слезе чудно знамение“ под формата на огнена топка, която паднала в реката.

Учените сравнили текста на монаха с други исторически и съвременни разкази за кълбовидни мълнии. Джървейс е описал въртяща се бяла топка, която започнала да пада от тъмен облак, а след това извършила своеобразно „хоризонтално движение“, което съответства на други описания на метеорологичния феномен.

Хрониката на Джървейс съществува в три ръкописа (един в Британската библиотека и два в Кеймбридж), написани на латински език. Основно внимание в тези ръкописи е отделено на Кентърбърийската катедрала, архиепископа, краля и неговите благородници. Монахът се интересувал и от природни явления, включително небесни знаци и природни бедствия.

В началото на месеца споделихме с вас друг разказ на Джървейс. В него той разказва за събитие, потресло монасите в катедралата, тъй като те видели „горния рог на полумесеца, разцепен на две“.

Какво представлява кълбовидната мълния

Това е изключително рядък природен феномен под формата на летяща светеща сфера, която обикновено се свързва с атмосферното електричество. Истинската природа на кълбовидната мълния е неизвестна. Най-често се появяват при гръмотевична буря, но понякога се забелязват и при спокойно време, при това както на открито, така и в помещения.

Разкриха тайната на кълбовидната мълния

Китайски учени съобщават, че са разгадали тайната на кълбовидната мълния. При това те признават, че откритието им е станало съвършено с...

Диаметърът на светещите топки може да бъде от 4-5 сантиметра до няколко метра, въпреки че обикновено тези мълнии не са по-големи от баскетболна топка. Цветът им е различен: червен, оранжев и жълт, син, зелен или бял. Често появата на такъв обект е придружена от съскащ звук и остра миризма на сяра.

Според разказите на очевидци кълбовидните мълнии са в състояние да се движат независимо от силата и посоката на вятъра, могат да влязат през прозореца и да убият човек. Вярно е, че най-често те не причиняват вреда: просто се появяват за няколко секунди и изчезват безшумно или с експлозия.

Public Domain

Преди Джървейс едно от първите споменавания на кълбовидната мълния е от 1638 г. Тогава очевидци съобщили, че голямо огнено кълбо почти е унищожило една от английските църкви, пробивайки стената. Оттогава са се натрупали много свидетелства. Михаил Ломоносов например прегледал тялото на академик Георг Рихман, който загинал от кълбовидна мълния.

Но въпреки значителното количество свидетелства учените все още не са успели да разберат откъде идват кълбовидните мълнии и какво представляват те.

Как науката обяснява произхода на кълбовидните мълнии?

Заснеха рядко и неизследвано явление – „космически мълнии“

Рядка снимка на така наречените спрайтове – електрически разряди в студената плазма - е направил Иркутският държавен университет ...

Ние добре знаем как възниква обикновената мълния. Наскоро учените обясниха подробно процеса - преди появата си мълнията генерира милиони произволни радиоимпулси, но почти всички идват от малка площ с размер 70 м дълбоко в гръмотевичния облак.

За първи път учените заснеха как се раждат мълниите (ВИДЕО)

Но за кълбовидната мълния няма такива наблюдения и визуализации. Както изтъкнати учени, така и отхвърлени от науката като псевдосинергетиката предлагат своите теории, в резултат за кълбовидната мълния има повече от 400 хипотези. И така, едно от екстравагантните обяснения гласи, че кълбовидните мълнии са творения на други светове. Нека разгледаме по-реалистични варианти.

Плазма

Според една от версиите кълбовидната мълния се ражда в момента на удара на обикновена мълния в земята. В резултат на това част от почвените елементи се изпаряват с висока температура. Заедно с йонизирания кислород те образуват смес, която започва да отделя топлина и се превръща в плазмен балон.

Според друга подобна теория след удара на мълнията в земята се появява микровълново лъчение. То от своя страна загрява въздуха, поради което се образува плазма. Учените дори успели да генерират експериментално огнени обекти по този начин.

Жертвите на мълнии се разбират по костите

Оказва се, че при преминаване на мощен елекрически разряд в костите се образува характерна мрежа от пукнатини, по които може да се опре...

iStock

Също така електрическите разряди могат да доведат до появата на светещи топки, ако атмосферата съдържа газове като пропан, етан или метан.

Въздушни йони върху стъкло

Климатолози от САЩ и Австралия смятат, че кълбовидните мълнии могат да възникват от атмосферни йони, натрупващи се върху вътрешната повърхност на стъклото. Те създават електрично поле, достатъчно за възникването на разряд.

Взаимодействие на електромагнитни вълни с атмосферата

Известният съветски физик, носител на Нобелова награда Пьотър Капица смята, че кълбовидната мълния се провокира от вълни от електромагнитно излъчване, които възникват между облаците и земята. Амплитудата на тези колебания може да образува заредена с ток концентрация на въздух - „пробойна“ или газов разряд.

Халюцинации

Според изследване на австрийски физици появяващите се по време на гръмотевична буря електромагнитни полета са способни да въдействат на човешкия организъм. Например на зрителната кора на мозъка. Тогава човек може да наблюдава светещи и движещи се дискове и линии. При такава стимулация участници в експеримент видели проблясъци в бял, сив или ненаситен цвят. Изследователите смятат, че до половината от всички наблюдения на кълбовидни мълнии са електромагнитни халюцинации.

Тектонски ефекти

Какво не знаем за мълниите

Дългоочакваното лято най-сетне настъпи. То, обаче, донесе не само по-дълги, топли и светли дни, но и летни бури. И докато дъждът може д...

Известно е, че по време на земетресения могат да се появят редки проблясъци на електричество, подобни на кълбовидни мълнии.

Защо природата на кълбовидната мълния все още е необяснима?

Въпреки изобилието от хипотези все още не сме успели се доближим до разкриването на тайната на кълбовидните мълнии. Тези явления са твърде редки и краткотрайни, затова единна теория не се е появила и почти всички хипотези имат проблеми.

Например кълбовидните мълнии невинаги се появяват на места със струпване на пропан, етан или метан, опитите с микровълново лъчение са далеч от реалния живот. А теорията със стъклата не обяснява как кълбовидните мълнии се появяват на открито.

В случая с халюцинациите също не всичко е толкова гладко. Очевидци съобщават не само за бяла или сива кълбовидна мълния, но и за сфери с различни цветове. Освен това някои наблюдатели са видели мълниите от много отблизо и са успели да опишат вътрешната им структура, както и свързаните с тях миризми и звуци.

Мълниите и как да се защитим от тях

Лятото често е сезон на гръмотевични бури. Затова е важно да се знаем как да се предпазим от мълнии. По време на гръмотевична буря не ...

През 2012 г. китайски учени за първи път успяха да уловят на спектрометър кълбовидна мълния, изминаваща път от около 10 метра. Инструментът показал, че сферата съдържа силиций, желязо и калций - елементи от местната почва. Следи от същите вещества били открити във фрагменти, предполагаемо оставени от кълбовидна мълния.

Това подкрепя теорията за плазмената природа на явлението, но все данните са прекалено малко за еднозначни заключения. Например, не е ясно как кълбовидната мълния може да се появи на закрито в този случай.

Как да не пострадате от кълбовидна мълния

Днес имаме твърде малко информация, за да бъдат дадени конкретни съвети. Като цяло можем да разчитаме само на наблюденията на очевидци, а това са много ненадеждни данни. Например някои хора препоръчват избягване на метални предмети, тъй като се предполага, че те привличат кълбовидните мълнии.

Само две неща могат да бъдат дадени като съвет със сигурност: опитайте се да стоите далеч от кълбовидната мълния и да не се паникьосвате. Най-често това явление не причинява никакви щети, следователно, след като сте забелязали светещата топка, е по-добре да не правите нищо. И никога няма да попречи да останете вкъщи по време на гръмотевична буря. В крайна сметка обикновената мълния е не по-малко, а може би дори по-опасна.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно