Откриха първото доказателство за смъртта на групата на Дятлов от лавина

6448
Откриха първото доказателство за смъртта на групата на Дятлов от лавина
Снимка: dyatlovpass.com

Лавинната версия за смъртта на туристическата група на Игор Дятлов в Урал за първи път получи документално доказателство. Лавини на тези места се случват и едва ли са редки, разказва за Газета.Ru участник в скорошна експедиция, която за първи път станала свидетел на лавина, чиито следи били заличени буквално за половин час.

През януари 2021 г. швейцарските учени Йохан Гауме, ръководител на Лабораторията за моделиране на сняг и лавини на Федералната политехническа школа в Лозана, и Александър Пузрин от Института по геотехника на Висшата техническа школа в Цюрих чрез математически модел установили, че причината за смъртта на групата на Дятлов през февруари 1959 г. може да е била лавина. Авторите смятат, че лавината може да е възникнала 9-13 часа след като туристите са издълбали снега, за да предпазят палатката си от вятъра. Изследователите извършили триизмерно числено моделиране на щетите, които подобна лавина може да нанесе на хората. Резултатите от него отговаряли на нараняванията, записани в материалите от разследването.

Много години смъртта на туристите предизвиква спорове. Сред възможните причини се назовават както лавина, така и редица конспиративни версии – от нападение на въоръжени хора до тестване на нов вид оръжие или падане на степени от ракета. Швейцарската версия изглеждала достоверна и намерила подкрепа сред редица учени. Липсвало ѝ обаче документално доказателство, че лавини наистина се случват на мястото на гибелта, което не се смята за лавиноопасно.

По време на една от експедициите до превала на 29 март 2021 г. нейните участници забелязали необичайно тъмно образувание на съседния склон, което първо взели за сянка на облак, а след това го открили и на кадри, заснети от режисьора Матео Борн. За да се изясни природата на тъмното петно, през януари 2022 г. друга експедиция се отправила към прохода. Тази експедиция за първи път станала свидетел на лавина – първото доказателство за версията на швейцарски учени. Новите резултати са публикуваха в статия в списание Communications Earth&Environment.

Олег Демяненко, член на тази експедиция и ръководител на компанията „Уралски експедиции“ разказва как е била открита тази лавина.

Dmitriy Borisov, Matteo Born / Nature

Кой беше инициаторът на новата експедиция?

- Това беше съвместна идея с швейцарците, помагахме си взаимно. Когато преди години бяха направени тези снимки, имаше силен интерес към това, което беше заснето. Нашата снимка от 2021 г. беше направена от голямо разстояние и не беше ясно какво е това. Тази година беше решено отново да отидем там и да разгледаме това място.

Колко далеч е това място от лобното място на дятловците?

- На около три километра. В мащабите на планините - това е нищо, практически същото място.

Как мина експедицията?

- С моя асистент водача Дмитрий Борисов потеглихме с две моторни шейни от Вижай, като избрахме времеви прозорец. Общо изминахме 240 километра с две нощувки.

Карахме покрай Лозва, но тъй като по реката има извори, се наложи да вървим през гората около 20 км. Времето беше хубаво, но в деня, когато стигнахме до прохода, до мястото на евентуална лавина, условията рязко се влошиха. Но все пак, след като загубихме целия ден, стигнахме до това място - със скорост от 3 километра в час при видимост от 50 метра. Имахме само приблизителни координати на това място, определени от сателитни снимки. Стигнахме до място, където моторните шейни вече не можеха да се движат, пеша, фактически пипнешком, стигнахме до фунията, образувана от свличането на лавината.

По образование съм геолог, имам богат опит на терен, така че мога да оценя нещо от гледна точка на геоморфологията от моя собствена позиция. Това място е някакъв цирк, много интересно в геоморфологично отношение. Явно там снегът пада по такъв начин, че от време на време се свличат лавини. И се озовахме там толкова навреме, че 15-20 минути преди пристигането ни се спусна микролавина и успяхме да запишем следата след нейното свличане. Буквално половин час по-късно нямаше никакви следи от лавина, защото имаше снежна буря и ние също документирахме всичко това. Поради специалната аеродинамика на мястото, снегът над фунията лети с голяма скорост и на това място очевидно се получава някакво разреждане и той интензивно се отлага.

Как разбрахте, че лавината се е спуснала пред вас за 20 минути?

- Бяхме там доста дълго време и можехме да преценим, че за приблизително такова време снегът почти изцяло засипва фунията.

Направихте ли измервания на мястото, включително и дълбочината на снега?

- Имахме добро оборудване, квадрокоптери и добри камери, но времето не ни позволи да направим повече от това, което получихме. Измерихме дълбочината на снега на върха на склона и в подножието, на места беше два метра, някъде метър, някъде повече от 4 метра. В подножието на фунията дълбочината е само 40 сантиметра, стърчат камъни, издухва се и не се задържа там. Трябваше да построим математически модел на тази фуния с помощта на дрон, но поради времето не можахме да го направим.

Dmitriy Borisov / Nature

Наклонът на това място очевидно е по-голям, отколкото на мястото, където е загинала групата на Дятлов?

Да, тук е по-голям. Но за нас беше важно да разберем по принцип, че тук е възможна лавина. Разбира се, шансът за симулиране на същите условия, които са били на мястото на палатката, е 1 на 10 хиляди. В края на краищата дълго се говореше, че такова нещо тук не може да бъде, не се случва. Ние доказахме, че районът е потенциално лавиноопасен. И въпреки че всички винаги са казвали, че това никога не може да се случи, там се случват лавини.

Самият аз съм привърженик на лавинната версия и като гледам топографските карти на този район, има много подобни места, където са възможни лавини. По-рано не им обръщаха внимание, тук случайно на една от снимките видяха това странно явление. Между другото, когато глациолозите видяха първата снимка през 2021 г., те казаха: „О, това 99% е лавина.“

ВИЖТЕ ОЩЕ: 63 години след трагедията: Какво уби групата на Дятлов?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно