63 години след трагедията: Какво уби групата на Дятлов?

35313
63 години след трагедията: Какво уби групата на Дятлов?
Снимка: Public Domain

Смъртта на туристическата група на Дятлов е инцидент в планината Урал, на хребета Холатчахъл в северната част на Свердловска област, в началото на 1959 г. (най-вероятно през нощта на 2 февруари).

Групата от девет туристи, водени от Игор Дятлов, тръгнали на ски поход в Северен Урал, загива (единственият оцелял участник в пътуването - Юрий Юдин, напуска маршрута поради заболяване на 28 януари). След един месец спасителите откриват разрязаната им палатка, а в радиус от километър и половина от нея – пет замръзнали тела. Телата на останалите са открити чак през май. Почти всички са подути и полуголи. При някои има смъртоносни травми. Младежите са избягали голи на студа - тази нощ температурата е паднала до минус 28 градуса. По-късно спасителите открили в палатката топлите дрехи и обувки. Според резултатите от официалното разследване инцидентът е причинен от природни сили. Въпреки това, поради липсата на точна информация за обстоятелствата около смъртта на студентите, журналисти и ентусиазирани изследователи са създали много алтернативни версии за причините за инцидента, който продължава да привлича общественото внимание и до днес. Недоволството на близките на жертвите и обществеността довежда до възобновяване на делото от Генералната прокуратура на Русия с цел изясняване на причините за смъртта на туристите.

Точно 63 години са изминали от онзи 2 февруари, когато в Северен Урал при загадъчни обстоятелства загива група от девет туристи от Уралския политехнически институт. Ръководи ги Игор Дятлов, затова мястото на тяхната смърт сега е известно като Превала Дятлов (Прохода Дятлов). Във връзка с годишнината от трагедията в Екатеринбург е била проведена конференция в университета, от който туристите тръгнали на последния си поход. На нея изследователи, които понякога се наричат "дятловеди", споделили своите версии за случилото се - както реалистични, така и фантастични. Кореспондентите на „Комсомолская правда“ също я посетили и записали новите заключения, до които стигнали изследователите.

При взривни действия паднало дърво върху палатката

Поради пандемията този път на конференцията присъствали по-малко от 20 души, а някои от лекторите прочели своите доклади през видеоконферентна връзка. Българката Теодора Хаджийска, която понастоящем живее в Австрия, е създател на един от най-големите англоезични сайтове (dyatlovpass.com), посветен на мистерията на Превала Дятлов. Тя, в сътрудничество с ядрения физик Игор Павлов (починал през лятото на 2021 г.), е издала книгата „1079“, посветена на смъртта на туристите.

Според Теодора причината за смъртта на групата Дятлов са били взривове, извършвани в района на прохода по време на геоложки работи. Заради тях върху палатката може да е паднало дърво. В същото време се твърди, че самата палатка е била разположена на друго място и е била поставена на самия проход в рамките на инсценировка.

- Смятам, че телата на туристите са били открити от въздуха от самолет, който обслужвал геоложката компания и прелитал над прохода – обяснява версията си Теодора. – Няколко геоложки организации са били базирани в Полуночное (село в северната част на Свердловска област). Затова първоначално информацията се е появила в Полуночное. Наскоро през него минала друга група туристи - бащата на един от членовете ѝ работел в мините на Полуночное и живеел там. Затова отначало местните жители решили, че тази група е загинала, а не групата на Дятлов, за която нищо не знаели.

Една от последните снимки на групата на Дятлов. dyatlovpass.com

По версията на Теодора от самолета се виждало дърво, паднало върху палатката. В същото време част от туристите загинали в палатката, а други - извън нея; всички били тежко ранени.

- Дървото се вижда на военни снимки, само че е под снега - отбелязва Теодора. - За първи път това паднало дърво е снимано през 1963 г. по време на експедицията, когато на прохода е поставена паметна плоча.

Намерените тела първо били откарани за изследване, а след това се твърди, че били върнати на Превала, за да се инсценира друга причина за смъртта.

- По време на инсценировката палатката била поставена откъм планината - искали да я премахнат от горската зона, за да няма подозрение, че върху нея е паднало дърво поради взривните работи - продължава Теодора. – Искали са да инсценират смърт от ураган и са го направили успешно, тъй като смърт от ураган беше приетата от комисията на районния комитет причина за смъртта. А палатката била специално поставена на видно място, за да бъде открита по-бързо и началниците от Свердловск да напуснат Ивдел (град в Свердловска област) по-бързо. Следите в снега са били оставени от тези, които поставили палатката на склона по време на инсценировката. Никой не е мислел дали ще останат, или не.

Туристите пресекли пътя на шпиони

Поради многото мистерии около смъртта на групата Дятлов се появили конспиративни теории, според които туристите станали случайни жертви по време на конфронтацията между суперсилите. Една от тях се разказва от Евгений Носков, родом от Карпинск, съученик на Игор Дятлов от Уралския политехнически институт. Той очертава своята версия в нейната цялост в книгата „Пеленг на огнени топки“.

- Тази версия е криминална. Идеята е, че американците са използвали балони на голяма надморска височина за фотографско разузнаване на съветска територия, които са летели до Охотско и Японско море, където след това са били заловени - обяснява Евгений Носков.

Според версията на Носков групата на Игор Дятлов случайно е прехванала един от тези балони. Това се случило в последните три дни на януари 1959 г.

- Разглеждам последните три дни от похода, които са пълни със загадки. На 29 януари, според записа в дневника, се оказва, че по някаква причина трима са чакали останалите. Защо? веднага отговарям. В района на устието на река Ауспия тези „останалите“ са се занимавали с прехващане на шпионски балон, неговата пеленгация, търсене на контейнера и снемането на фотоблока“, обяснява Носков. - На 30 януари вечерта дятловците стигнали до горното течение на Ауспия, решили проблема с палатката и транспортирането на фотоблока. 31 януари е ключов ден. Дятловците тръгнали на път относително рано.

Река Аупсия, по която са се движили туристите. Снимка: Futball80  / CC BY-SA 4.0

От мястото за нощувка се спуснали по река Ауспия до мястото на лагера и завили от реката на север, точно по посока на прохода Дятлов, но не и по склона на планината Холатчахъл. След известно време, в района на височина 905, дятловците прехванали друг шпионски балон.

Групата туристи се опитали да съобщят за находката в града. Според изследователя за това те може да са се опитали да окачат антена от радиостанция върху кедър. Но нямало връзка, така че туристите скрили фотоблоковете от балоните в дерето, а самите те отишли в планината, за да бъдат по-високо и да се опитат отново да се свържат с Ушма, Вижай или Ивдел.

- През нощта и без смущения от релефа имало връзка - това е отговорът на основната загадка, защо им се е наложило да организират ледена нощувка на склона - казва Носков.

Но скоро към палатката се приближила група хора - шпиони. Били около четирима. Изгонили туристите от палатката, като не им позволили да се облекат, и ги принудили да покажат къде е скрит фотоблокът от метеорологичния балон.

Една от загадките е какъв вид огнено кълбо се вижда на на една от снимките. Това е петно от светлината на карбиден фенер, с който непознатите осветявали пътя си - обяснява изследователят. – Трима от тях повели туристите надолу за контейнера, а главният останал в палатката и започнал да я оглежда за фотографски филми. Започнало да разсъмва. В палатката било тъмно, а карбидният фенер миришел. Затова онзи разрязал палатката.

Това уж обяснява мистериозния разрез на палатката, който никой не може да обясни досега - защо туристите е трябвало да излязат от палатката през разреза, а не през обичайния вход? Изследователят обяснява нараняванията, които са били по телата на туристите, с експлозията на газовата бутилка, която е била върху фотоблока.

- От взрива се е срутила лавина от склона върху туристите. Оттам и комплексът от разнообразни травми. Но е по-вероятно преди лавината туристите да са били пребити от непознатите и изоставени - отбелязва Носков.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно