Откриха вируси от неандерталци в съвременна човешка ДНК

113479
Откриха вируси от неандерталци в съвременна човешка ДНК

Древни вируси от неандерталци бяха открити в съвременна човешка ДНК от учени от Оксфордския университет и университета в Плимут, съобщи Сайънс дейли, цитиран от БТА.

Учените сравнили генетични данни от фосили от неандерталци и други прародители на човека, известни като денисовци, с данни от днешни пациенти, засегнати от рак. Така били открити данни за вируси от неандерталци и денисовци в съвременна човешка ДНК.

Древните хора са се кръстосвали с неизвестен на науката вид

Ново генетично изследване заплита още повече историята на човешката еволюция. Резултатите от анализи на генетичен материал, извлечен от...

Това навежда на мисълта, че вирусите произхождат от наши прародители, живели преди повече от половин милион години.

Резултатите от изследването, извършено с подкрепата на "Уелкъм Тръст Сенгър", ще позволят на учените да потърсят евентуална връзка между древни вируси и съвременни болести като СПИН и рак.

Около 8 на сто от човешката ДНК са изградени от ендогенни ретровируси - ДНК секвенции от вируси, които се предават от едно поколение на друго. Това е част от 90 процента от човешката ДНК с неизвестни функции, която понякога е наричана отпадъчна ДНК.

"Не можем да го обявим за "отпадък", защото все още не знаем какво е, заяви д-р Гикас Магиоркинис от Оксфорд. При определени обстоятелства два "отпадъчни" вируса могат да се комбинират и да предизвикат заболяване. Това бе наблюдавано неколкократно у животни. Установено бе, че ендогенни ретровируси могат да причинят рак, когато са активирани от бактерии у мишки с отслабена имунна система."

В Австралия откриха най-старите признаци за живот на Земята

Учени откриха в най-старите известни признаци за живот на Земята - следи от микроби на 3,5 милиарда години в седиментни скали в района ...

Д-р Магиоркинис и колегите му сега планират да изследват тези древни вируси, които принадлежат към вирусите HML2, и да потърсят евентуалната им връзка с рака и ХИВ.

"Реакцията на пациенти, заразени с ХИВ, към вирусите HML2 е свързана с това колко бързо пациентът ще бъде засегнат от СПИН, така че съществува ясна връзка, отбеляза д-р Магиоркинис.

Заразените с ХИВ пациенти са с повишен риск от развитие на рак поради причини, които все още не са разгадани. Възможно е някои от рисковите фактори да са генетични и да се комбинират с вирусите HML2. Те могат да се реактивират при ракови болести и ХИВ инфекции, така че ще е от полза да бъдат взети за мишена от бъдещи терапии."

Резултатите от изследването са публикувани в Current Biology.

В Бразилия бяха открити най-древните следи от човешки живот в Америка

В Бразилия бяха открити най-древните следи от човешки живот в Америка, предаде РИА Новости. Останките, които са били намерени в национа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно