Пчели срещу слонове – най-ефективното оръжие

9244
Пчели срещу слонове – най-ефективното оръжие
Снимка: Getty Images/Guliver

Слоновете, потъпкващи посевите, са бедствие за селското стопанство на Тайланд. Мощните животни отнасят дори електрическите огради, но както се оказало, далеч не им е по силите да противостоят на пчелите.

Специалистите от Департамента за национални паркове и опазване на природата са разработили ефективен метод, способен да защити плодовете на човешкия труд, без да нанася вреда на представителите на фауната. За опазване на нивите от слонове било решено да се използват пчели. Експериментът бил проведен в северната част на страната, в региона Phu Ruea, известен както със своя национален парк, така и с обширни посеви.

Пияни слонове направиха погром в индийско село

50 пияни слона прегазили индийско село. Докато търсели храна, те попаднали на магазин с алкохол, и така изпили 500 литра, информира ПА,...

В продължение на десетилетия дивите слонове са устройвали набези по нивите, отъпквайки реколтата. Според последни данни в района на 58 села има около сто слона. Нито опитите да бъдат пропъдени със звук, нито оградите били препятствие за тях. Идеята да се изпрати армия от пчели на помощ на фермерите била почерпена от интернет по аналогичен опит в Кения.

След това били закупени 500 000 пчели, а по границите на нивите били поставени 25 кошера със специална конструкция, съединени с оградата с въже. Щом въженцето се дръпне, кошерът автоматично се отваря и разтревожените насекоми масово излитат на свобода, атакувайки "врага" слон. При това пчелите не са опасни за слоновете - те само причиняват неудобство и карат животните да сменят посоката.

Експериментът се оправдал – от началото на неговото действие броят на слонските нашествия по нивите спаднал със 74%. Освен това фермерите могат да получават мед от своите "пазачи". Сега опитът ще бъде разпространен и в други области на Тайланд, където слоновете съжителстват с нивите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com