X
 
 

Пингвините заели мястото на динозаврите в еволюцията?

1919 0
Пингвините заели мястото на динозаврите в еволюцията?
Снимка: iStock/Guliver
Учените откриха древен представител на съвременните пингвини, еволюцията на които е започнала веднага след изчезването на динозаврите. Описание на откритието е публикувано в списание Palaeontologia Electronica, предаде РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

След като всички нептичи динозаври са изчезнали преди 66 млн. години, техните далечни роднини - пингвинообразните - продължават активно да се развиват. Във водите на цялото Южно полукълбо, от полярни до субтропични ширини, са живели гигантски пингвини с големи на човек и тежащи до 120 кг. Малки представители, подобни на съвременните пингвини на Антарктида, представляват по-скоро друг клон на еволюцията. Много малко се знае за времето, когато се появяват на планетата. 

10 интересни факта за пингвините

Пингвините са невероятни птици! Мака да нямат нищо общо с пернатите, които виждаме ежедневно в парка, те определено могат да спечелят з...

Наскоро учени от Австралия, Нова Зеландия и САЩ откриват на остров Чатъм в южната част на Тихия океан най-древния вид пингвини със съвременни размери и пропорции, наречен Kupoupou stilwelli. На езика на местните хора от мориори, населяващи остров Чатъм, „купуту“ означава „гмуркащи се птици“.

От 2006 до 2011 година учените успяха да съберат на острова фрагменти от пет скелета на този вид. Заедно с тях са открити части от два скелета на по-голям вид пингвини, които обаче не са идентифицирани или описани заради малкото количество материал. Пингвинът „купуту“ е живял тук преди 62,5-60 млн. години, когато Южният полюс няма ледена шапка, а моретата около Нова Зеландия са тропически или субтропически.

Развитието на пингвините започва още преди изчезването на динозаврите, а първите пингвини съществуват заедно на сушата и океаните с гигантските влечуги.

„Възможно е пингвините да са изгубили способността си да летят и да са придобили способността да плуват след изчезването на динозаврите. Мисля, че птиците са претърпели огромни промени за много кратко време. Ако някога намерим вкаменелост на пингвин от Креда, ще знаем със сигурност“, казва един от авторите на изследването Пол Скофилд от Университета в Кентърбъри.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално