ПМС- плод на еволюцията?

39727
ПМС- плод на еволюцията?
Снимка: Getty Images / Guliver

Това явление е неизбежно, като смъртта и данъците, а и не е по-приятно от тях. Всеки месец милиони жени усещат, че нещо не е така – мъжът не е този, и децата не са същите, работата е ужасна, вкусът в устата, изобщо нищо в живота не е наред. Защо на природата ѝ е потрябвало да подлага жените на това мъчение всеки месец? Още по-странно изглежда, като се прибави и фактът, че самките на повечето бозайници не страдат от предменструален синдром (ПМС).

Австралийският биолог Майкъл Джилингс издига хипотезата, която позволява предменструалният синдром да бъде свързан, именно с една черта, която липса при повечето животни – устойчивата връзка между партньорите.  

Детските рисунки подсказват интелекта в зряла възраст

Дали детето ще е умно или не, може да се разбере по рисунките, които е правило, като малко. До този извод стигнали британски психолози,...

Според изследването му, публикувано в Evolutionary Applications, ПМС е еволюционна адаптация, която позволява на жените да увеличат шансовете си за появата на потомство.

Тъй като раздялата на жената с партньор, когото тя повече не обича, често се случва именно в периода на ПМС, ученият предположил, че този период е като инструмент за естествен отбор, с помощта на който жената се избавя от мъж, който не може да я дари с потомство.

Трудно ни е да приемем връзката между ПМС и раждането на дете. Ясно е, че ПМС липсва през бременността, но след като детето се роди проклетото състояние отново се появява. Къде е връзката?

За всеки етнолог, изучаващ живота на първобитните ловци, тя е очевидна. При жените в репродуктивна възраст, в такива племена, менструация почти няма, тъй като те или са непрекъснато бременни или кърмят. Т.е. в древността ПМС са имали само момичетата, които все още нямали партньор и жените с безплоден партньор. Редовното появяващото се безумно състояние, служило затова, да подбужда жените по-често към лошо отношение към партньора и в един прекрасен ден те да се разделят.

Татуировките - защо са ни нужни?

Тях ги има по тялото на професори, студенти, интелектуалци и спортисти, тийнейджъри и възрастни. Холивудските звезди с гордост ги показ...

Сред първите прамайки на нашия вид хормоналният механизъм, предизвикващ ПМС, се е срещал много рядко, но тези единични жени имали важно еволюционно преимущество. Следователно гените, предразполагащи към този еволюционен механизъм, е трябвал да се разпространят все повече сред популацията.

В крайна сметка ПМС се е превърнал толкова нормално явление при жените, както напр. кърменето.

Може би хипотезата на Джилингс ще позволи на жените да се примирят със състоянието, което китайците са нарекли „старата приятелка”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com