Test driver Loading
X
 
 
 

По-малко зеленина в градовете - повече жега и повече парични загуби

1906 0
photo of По-малко зеленина в градовете - повече жега и повече парични загуби
Снимка: Thinkstock

Още по темата

Изследване, публикувано в списание Nature, показва, че намаляването на зеленината в градовете допринася за повишаване на температурите в тях и съответно – засилване на глобалното затопляне.

Под въздействие на глобалното затопляне и феномена "градски топлинни острови" средните температури в големите градове може да се увеличат със 7-8 градуса до 2100 година, сочи изследването, цитирано от БГНЕС. Тези прогнози се базират на продължаващо увеличение на емисиите на парникови газове.

Около 5 градуса от това увеличение на температурите ще се дължи на глобалното затопляне, а останалите – единствено на намаляването на зеленината в градовете за сметка на бетона и асфалта.

Това допълнително повишаване на температурите в градовете води до увеличаване на разходите за енергия за охлаждане на сградите, до рискове от санитарен характер, до по-замърсен въздух, до по-ниско качество на водата и не на последно място – до понижаване на продуктивността на труда.

Учените са изчислили и цената на тези негативни промени. Средно засегнатият град сред проучваните 1692 града в световен мащаб ще губи между 1.4 и 1.7% от БВП годишно до 2050 г. и между 2.3 и 5.6% от БВП до 2100 година. За най-засегнатия град тези загуби могат да достигнат до 10.9% от БВП до 2100 г.

Редактор:

Етикети:

Избрано от actualno.com

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.