По времето на динозаврите на Антарктида са бушували пожари

7665
По времето на динозаврите на Антарктида са бушували пожари
Снимка: iStock

Преди 75 милиона години, по времето, когато динозаврите все още са бродили по Земята, в Антарктида са бушували бурни пожари, показва ново проучване, публикувано в „Сайънс Алерт“.

По време на късната Креда (преди 100 млн. до 66 млн. години), един от най-топлите периоди на Земята, антарктическият остров Джеймс Рос е бил дом на умерена гора от иглолистни, папратови и цъфтящи растения, известни като ангиосперми, както и на множество динозаври.

Но това не е бил истински рай; древни палеопожари са изгорили част от тези гори до основи, оставяйки след себе си остатъци от дървени въглища, които сега учените са събрали и изследвали.

Мистериозна дълбока бразда в Антарктида - на какво се дължи?

Учените в Антарктида останаха объркани, след като НАСА записа "нещо, което се издига над леда" по време на сателитен полет. Това накара...

"Това откритие разширява познанията за появата на растителни пожари през Кредата, като показва, че такива епизоди са били по-чести, отколкото се предполагаше досега", казва в изявление водещият изследовател на проучването Флавиана Хорхе де Лима, палеобиолог от Федералния университет на Пернамбуко в Ресифе, Бразилия.

Откритието е първото доказателство за палеоогън на остров Джеймс Рос - част от Антарктическия полуостров, който сега се намира под Южна Америка. Тодобавя доказателства, че спонтанните пожари са били често срещани в Антарктида през Кампанската епоха (преди около 84 до 72 млн. години); през 2015 г. в отделно проучване изследователите документират първите известни доказателства за пожари от епохата на динозаврите в Западна Антарктида, според проучване в списание Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology.

За целите на новата работа международен екип от учени анализира вкаменелости, събрани по време на експедиция през 2015-2016 г. в североизточната част на остров Джеймс Рос. Тези вкаменелости съдържат фрагменти от растения, които приличат на остатъци от дървени въглища, изветрели през последните десетки милиони години.

Фрагментите от дървени въглища били малки - най-големите тънки като хартия парчета били с размери само 19 на 38 милиметра. Но изображения от сканиращ електронен микроскоп разкриват тяхната идентичност: Изследователите откриват, че тези вкаменелости вероятно са изгорели гимносперми от ботаническо семейство иглолистни дървета, наречено Araucariaceae.

Огромен айсберг се откъсна от ледовете на Антарктида

Един от най-големите айсберги от последно време се откъсна от ледената покривка на Антарктида и се носи по посока на остров Южна Джордж...

Интензивните горски пожари са били чести и широко разпространени през късната Креда, въпреки че повечето доказателства за тези пожари се намират в Северното полукълбо, с няколко документирани случая в Южното полукълбо в днешна Тасмания, Нова Зеландия и Аржентина, казват изследователите.

През късната Креда суперконтинентът Гондвана се разпада, оставяйки места като Антарктида по-изолирани от преди. В този свободен от лед регион е имало много източници на запалване, като удари от мълнии, огнени кълба от падащи метеорити и вулканична дейност, както и запалима растителност и високи нива на кислород, които помагат на пожарите да горят, отбелязват изследователите.

"Антарктида е имала интензивна вулканична дейност, причинена от тектониката през Креда, както се предполага от наличието на фосилни останки в пластове, свързани с падането на пепел", пишат изследователите в проучването. "Вероятно е вулканичната дейност да е разпалила палеодивия пожар, който е създал съобщените тук дървени въглища."

Сега изследователите търсят нови данни за палеопожари на други места в Антарктида.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно