„Полезен“ канибализъм. Как хората са станали човекоядци

10329
„Полезен“ канибализъм. Как хората са станали човекоядци
Снимка: iStock

В животинското царство изяждането на себеподобни не е необичайно. Това важи за около 1300 вида, включително примати. Заедно с това археолозите все по-често откриват признаци, че нашите най-древни предци са употребявали човешка плът. Задачата на учените е да разберат защо са правили това.

Човешката раса се е сблъсквала с канибализъм през цялата история – през бронзовата епоха, по времето на кръстоносците, в Южна Америка преди европейското завоевание. Случаи на канибализъм са отбелязвани сред моряци и пътешественици, които са се оказвали на ръба на оцеляването. Днес това се смята за крайна форма на агресия, осъждано и преследвано от закона. Но съществуват места, където все още има ритуали, свързани с яденето на човешко месо.

Място на клане на 2,9 млн. години повдига въпроса кой е направил тези оръдия

Погребалният канибализъм е бил широко разпространен сред папуасите от Нова Гвинея и едва не погубил народа форе. В началото на ХХ век хора от племето, предимно млади жени и юноши от двата пола, започват да умират от странно треперене (на езика на форе – „куру“), подобно на симптом на отравяне. В някои села остават само мъже.

Едва от края на 50-те години на миналия век, когато изследователите научават за съществуването на форе, започва търсенето на причината. Десет години по-късно експертите установяват, че „куру“, подобно на болестта „луда крава“, се причинява от прион. За да се заразите, трябва да ядете сурово месо. Аборигените ядяли плътта на мъртвите, за да се сдобият с ума и силата им. Това очевидно е дало началото на епидемия, продължила повече от век. Тя започнала да стихва веднага щом австралийските власти забранили канибализма.

iStock

Едно от последните племена, които все още се подозират в канибализъм днес, е коровай, които живеят в югоизточната част на Папуа Нова Гвинея. Холандски мисионери се свързали с тях в края на 70-те години на миналия век. Американският журналист Пол Рафаел посетил района в началото на XXI век и описал впечатленията си в списание Smithsonian. По думите на аборигените те убиват и ядат месото на онези съплеменници, в които „се е вселил злият дух хахуа“. „Отмъщението е част от нашата култура. Ако хахуа е изял човек, ние ядем хахуа“, цитира журналистът думите на представител на племето.

В Индия и сега съществува сектата агхори, практикуваща ритуално консумиране на трупове. Според една от версиите представителите на тази група са потомци на древните поклонници на Шива. Агхори живеят в места за кремации, намазват телата си с пепел, ядат екскременти и плът на мъртвите, пият от човешки черепи и организират оргии. Сектантите вярват, че това ще им помогне да скъсат връзките си с материалния свят.

iStock

Дълго време проблемът с човекоядството сред нашите далечни предци изглеждал неразрешим. Някои дори смятали, че изкопаемите хора са диваци и следователно канибали „по подразбиране“. Първите подозрителни находки са открити още в началото на ХХ век на територията на Хърватия. През 30-те години на миналия век започнали да изравят черепи без причина и било предположено, че това е доказателство за култ към изяждане на мозъка. По-късно обаче се оказало, че тази част от черепа най-често се разрушава с времето.

През 1979 г. излиза книгата на антрополога Уилям Аренс „Митове за човекоядството“. Ученият твърди, че системният канибализъм не е характерен за хората: те прибягват до него при изключителни обстоятелства. Оттогава обаче се натрупали достатъчно доказателства, за да се твърди обратното.

Учени откриха свидетелства за най-древния канибализъм

И така, през 90-те години на миналия век в пещерите Гран Долина в Испания били открити останките на шест души, смесени с животински кости и каменни инструменти на 780 000 години. Те били отнесени към изкопаемия вид Homo antecessor, или предшестващия човек. Това е най-старият представител на нашия вид на територията на Европа. Останките носели следи от канибализъм: някой изрязал плътта, за да извади костния мозък. По същия начин било постъпено и с животните. Никакви следи от ритуал – хората просто били изяждани.

Към канибализъм прибягвали и неандерталците. Например в пещерата Ел Сидрон в Испания били открити 12 скелета на семейство. Всички те очевидно са били изядени от други неандерталци: плътта е изрязана, костите са счупени, за да се извади костният мозък. Още едно доказателство представили учени от Каталуния. В пещерите Кова де лес Тейксонерес те открили фрагмент от черепа на млад неандерталец на 50 хиляди години – съдейки по белезите, той е бил изяден от свои роднини.

Един от най-древните примери за канибализъм е описан наскоро в Nature. През 2011 г. антрополози започнали да изследват останките на десет човекоподобни на възраст от шест милиона до 50 хиляди години. Фрагмент от ляв пищял с номер KNM-ER 741 привлякъл вниманието на учените. Той бил открит още през 1970 г. в Кооби Фора в Кения. Това легендарно място се нарича люлката на човечеството, където са живели ранните Homo, сред които са и нашите преки предци.

В различно време учените се опитвали да установят на кого принадлежи KNM-ER 741. Назовавали австралопитека, изправения човек, сръчния или парантропа. Всичко, което се знае със сигурност, е само това, че е част от кост на човекоподобно (подсемейство хоминини) на възраст 1,45 милиона години. Сега, след внимателно изследване, върху фрагмента били открити стотици еднакви белези. Учените направили отливки на няколко от тях и ги сравнили с 898 известни екземпляра. Както станало ясно, девет са оставени от каменни сечива, а две – от зъби на хищник или човекоподобно.

Предците на човека се убивали взаимно за месо

По характера на белезите антрополозите могат да определят дали това е било ритуално разчленяване, или насилствено – за храна. И в двата случая месото се отделя от костите с остри инструменти, които оставят следи. За храна също се използват главният и костният мозък, за което костите се трошат. В случая с KNM-ER 741 учените по-скоро клонят към втория вариант. Освен това много говори в полза на тази конкретна хипотеза.

Така и остава неясно с каква цел нашите изкопаеми предци са прибягвали до канибализъм: принудително, за да оцелеят, или просто за засищане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно