Повелителят на мълниите, който доброволно се обрече на самота

7111
Повелителят на мълниите, който доброволно се обрече на самота
Снимка: Free Art License 1.3

Когато Никола Тесла се ражда преди 166 години малко след полунощ по време на силна гръмотевична буря, акушерката казва, че това е лоша поличба и че той ще бъде дете на мрака. Но майката пророчески отвръща: „Не, той ще бъде дете на светлината“.

Родната къща на Никола Тесла в Смилян и църквата, където баща му е бил свещеник. Plutho / Public Domain

Преди 166 години се ражда човек, който може да телепортира обекти, да извлича енергия от нищото и да общува с марсианци. Популярните слухове го надаряват с подобни феноменални способности. Можем само със сигурност да твърдим, че на 10 юли 1856 г. е роден най-загадъчният учен на съвремието, изобретател, получил статут на непризнат гений и превърнал се в своеобразна икона от науката: Никола Тесла.

Съдба, определена от котката

В учебниците няма да намерите формули и закони, открити от Тесла, но той остава в историята с приноса си в разработването на променливотокови устройства, многофазни системи, синхронен генератор и асинхронен двигател, довели до така наречения втори етап на индустриалната революция.

Известен е и като привърженик на теорията за съществуването на етера – благодарение на многобройните си експерименти и опити, които са имали за цел да покажат наличието на етера като специална форма на материя, която може да се използва в техниката.

.

Тесла през 1679 година (на 23 години). Неизвестен автор / Public Domain

Етническият сърбин, роден в Австрийската империя, разказва в едно от писмата си, че в детството си прокарал ръката си по гърба на котката и видял искри по козината ѝ. Бащата разказал на тригодишния Никола, че така се проявява електричеството, което искри в небето под формата на мълния. Споменът за тази случка предопределя интереса на момчето към електротехниката. Впрочем Тесла обича да митологизира биографията си: това е едно от забавленията му. Ако не беше тази особеност, той едва ли щеше да остане в паметта на човечеството като мистериозен и недооценяван гений.

"Войната на токовете"

Като изобретател Тесла е много плодовит, с регистрирани поне 278 патента в 26 страни, но много от изобретенията му остават незащитени от патенти. Някои от тях се превръщат в най-важните етапи на научно-техническия прогрес и правят възможно извършването на редица пробиви в индустриалната революция. Биографите понякога наричат ​​Тесла човека, който изобрети ХХ век и светеца-покровител на съвременното електричество.

Основният му принос е свързан с променливия ток. След като се премества в Америка, Тесла получава работа в компанията на Томас Едисън и скоро му предлага да подобри генераторите на постоянен ток, които използва. Едисън се съгласява и дори му обещава 50 000 долара, ако успее. Но когато работата приключва и Тесла представя на работодателя си 24 разновидности на нова електрическа машина, последният забравя за парите и отговаря с усмивка, че Тесла не е разбрал американския му хумор. Сърбинът се ядосва и напуска.

Година по-късно изобретателят наема за офис на новосъздадената си компанията къща недалеч от сградата на американския предприемач. Между тях се разразява конкурентна борба, остава в историята като "война на токовете".

Тесла, седнал пред спирална намотка, използвана в неговите експерименти с безжична енергия. Неизвестен автор / Public Domain

Докато лампите с нажежаема жичка на Томас Едисън работят на постоянен ток, то Никола Тесла защитава идеята за използване на системи с променлив ток. Скоро обаче той продава патентите си на индустриалеца Джордж Уестингхаус, за когото работи известно време, и "войната на токовете" вече се води от двамата големи бизнесмени. В нея всички средства са добри и Едисън не пренебрегва черния пиар: създаден е първият електрически стол, който не работи с „безопасния“ постоянен ток, а с „опасния“ променлив ток, за което магнатът постоянно напомня на вестникарите.

В крайна сметка променливият ток печели конкурентната борба. Идеята на Тесла се оказва по-жизнеспособна, тъй като позволява пренос на електричество на големи разстояния без загуба на мощност.

От Ню Йорк до Тунгуска

Тесла също се интересува дали е възможно да се предава електричество без жици. През 1901 г. той инвестира в изграждането на кула в Лонг Айлънд. Първите тестове се провеждат на 15 юни 1903 г. С помощта на резонаторна кула, която изобретателят представя на обществеността като радиопредавател, той се опитва безжично да предаде електричество. Проектът е неуспешен, но добавя мистика към ореола около личността на Тесла и неговите изследвания.

На 30 юни 1908 г. над сибирската тайга в района на река Подкаменна Тунгуска се чува мощен взрив. Оттогава са се появили повече от сто версии какво е било това. Сред тях има и една, свързана с името на Тесла. Тази версия се появява едва в края на ХХ век, но това само потвърждава, че ореолът на тайнственост около великия изобретател продължава да живее.

Според официалната версия тунгуският метеорит (или тунгуският феномен) е болид, взривил се над незаселен район в Сибир. Експлозията се оценява между 10 и 40 мегатона в тротилов еквивалент и събаря дървета на площ от 2150 кв. км. Академия на науките на СССР / Public Domain

Версията гласи, че в деня на падането на Тунгуския метеорит Никола Тесла отново е провел експеримент за предаване на безжично електричество. Именно той изпратил мощен поток от енергия от Лонг Айлънд, където се издига неговата кула, до сибирската тайга. В тази връзка се споменават някои записи, запазени в дневника на Библиотеката на Конгреса на САЩ. Според тези записи няколко месеца преди взрива Тесла отишъл там и поискал карти на „най-слабо населените части на Сибир“. Освен това той твърдял, че ще може да освети пътя до Северния полюс за експедицията на пътешественика Робърт Пири.

"Лъчите на смъртта" и живот на Марс

На Тесла се приписват много фантастични изобретения. Най-известните от тях са митичните "лъчи на смъртта“. Става дума за изобретението на Тесла Teleforce (излъчвател на лъч от заредени частици, изобретен от него след изучаване на генератора на Ван де Грааф).

Тесла дава следното описание на действието на оръжието:

„[Накрайникът] ще изпрати концентрирани лъчи частици през въздуха с такава огромна енергия, че те ще могат да свалят флот от 10 000 вражески самолета на разстояние 200 мили от границите на отбраняващата се нация и да унищожат цели армии по време на марш.“

Кулата "Уондърклиф" на Тесла в Лонг Айлънд през 1904 г. От нея Тесла се надява да демонстрира безжично предаване на електрическа енергия през Атлантика. Public Domain

Бележките на Тесла сочат, че устройството се основава на тесен лъч от малки волфрамови частици, които се ускоряват от високо напрежение (чрез устройство, подобно на неговия усилващ предавател). Частиците, освободени от тръбата чрез електростатично отблъскване, могат да се движат със скорост, 48 пъти превишаваща скоростта на звука.

Няма обаче информация за успешни тестове на прословутите "лъчи на смъртта". Биографите не изключват, че Тесла е измислил легендата за супероръжието специално за да покаже безсмислието на войните. Струва си да се спомене, че през 30-те години на ХХ век Никола Тесла е знаменитост в Ню Йорк. Той организира открити демонстрации на експерименти, водещи вестници и списания пишат за него, а обществеността се вслушва в мнението на учения. А и самият Тесла знае как да я плени.

„Възможността да привлека вниманието на марсианците беше крайната цел на [моя] принцип за разпространение на електрически вълни“, казва известният инженер пред репортери през 1896 г. Това е период от вълни от сензации, когато астрономът Пърсивал Лоуел предполага, че наблюдаваните от негов колега канали на повърхността на Червената планета са ръкотворни съоръжения. Журналистите един през друг крещят, че Марс е обитаем, а Хърбърт Уелс публикува прочутия си роман „Война на световете“.

Тесла в лабораторията в Колорадо Спрингс. Public Domain

Някой от учените предлага да се изпрати сигнал до Марс от Ню Йорк и Никола Тесла подгрява публиката. "Ако на Марс или на друга планета има разумни същества, мисля, че можем да привлечем вниманието им." А три години по-късно, регистрирайки подредени електрически импулси в лабораторията си, той решава (или се престорва, че мисли така), че това са съобщения от марсианците.

Името на Тесла се свързва и със слухове за мистичния Филаделфийски експеримент, за който се твърди, че се е състоял през октомври 1943 г. Според легендата американският военен кораб „Елдридж“, който се намира в пристанището на Филаделфия, е подложен на електромагнитни въздействия, след което изчезва и се е материализира в Норфолк, на 300 км от това място. След това корабът се връща, но половината от екипажа му е полудял.

Любителите на паранормални теории са убедени, че експериментът е извършен с участието на брилянтния сръбски инженер: именно той разработил чудотворен генератор, който накарал кораба да се телепортира. Това обаче няма как да отговаря на истината, тъй като Тесла умира 9 месеца по-рано – на 7 януари 1943 г. Има обаче прост отговор и на това: въпреки смъртта на Тесла работата му е послужила на военните.

Интересни факти за Тесла

Public Domain

Никога не спял повече от два часа на ден

Да, днес всички знаем, че за добра почивка са необходими около осем часа. Никола Тесла обаче твърдял, че никога не е почивал повече от два часа на ден. Ученият прекарвал по-голямата част от времето си в лабораторията, а веднъж, увлечен от особено интересна задача, прекарал 84 часа на работа, без да почувства никаква умора. Но той не е бил сам в това: много велики хора спели само по няколко часа на ден.

Всеки ден пиел уиски

Имало период в живота на великия изобретател, когато той пиел уиски всеки ден. Ученият смятал, че уискито е чудесен начин за удължаване на живота. Тогава обаче в САЩ е въведен сухият режим и това започва силно да пречи на увлечението на Тесла. Заслужава да се отбележи, че през следващите години Никола Тесла отказва всички напитки, с изключение на вода и мляко.

Никога не се е женил

Десетки жени се влюбвали във великия учен, заобиколен от ореол на мистерия, но Тесла не отвръща с взаимност на нито една от тях. Той смятал, че семейните отношения ще станат твърде голяма пречка за научната му дейност. Но малко преди смъртта си изобретателят признава, че все по-често си мисли, че с отказа си да се ожени е направил твърде голяма жертва за науката.

Никога не е имал дом

Откакто младият Никола Тесла напуска дома на родителите си, той никога не е имал собствен дом. Прекарва цялото си време в лаборатории, а през последните години живее в различни хотели в Ню Йорк.

Страдал от натрапчиви състояния

Тесла панически се страхувал от микроби и бил обсебен от цифрата 3. Миел ръцете си три пъти поред и заобикалял сградата три пъти, преди да влезе в нея. През последните си години живеел в хотел "Ню Йоркър", стая 3327 – двустаен апартамент на 33-тия етаж, като изисквал до 18 кърпи на ден. Ако муха кацне на масата по време на обяд, той карал сервитьора да донесе нова поръчка. Гледката на гладки лъскави предмети и особено перли го отвращавала. Не позволявал на никого да го докосва, а самият той можел да докосва само човек, когото познава от много години. И това е само малък списък от странните навици на гения.

Тесла с газоразрядна лампа демонстрира безжично предаване на електричество. Public Domain

Застъпвал се за контрол на раждаемостта

Евгениката – наука за селекцията на хора – била много популярна през първите десетилетия на ХХ век, но впоследствие била забранена. Никола Тесла бил голям почитател на това учение и смятал, че към 2100 година хората напълно ще поемат контрол над раждаемостта. Децата ще могат да се раждат само от специално подбрани родители по утвърдена от правителството поръчка.

Статуя на Никола Тесла се използва за разпространение на Wi-Fi

През 2013 г. в Силиконовата долина е издигнат паметник на великия изобретател. Той е създаден с дарения от почитатели, събрани чрез услугата Kickstarter. Статуята се използва като безплатна безжична гореща точка и има капсула на времето в основата си, която ще бъде отворена едва през 2043 г… И тогава може да отиде на Марс.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Защо Никола Тесла е изучавал египетските пирамиди с такава страст?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно