Правилото за престоялата на пода за пет секунди храна е вярно

66720
Правилото за престоялата на пода за пет секунди храна е вярно

Всеки от нас е чувал прословутото схващане, че ако си изпуснеш нещо за ядене на пода и не е стояло там повече от пет секунди то тази храна става за ядене.

Сега вече това е официално потвърдено, защото студенти изучаващи биология са открили, че времето е решаващ фактор за „нападение“ на бактериите към изпуснатото на пода парче храна.

Приемът на много месо и сирене в средната възраст е вреден

Учени твърдят, че приемът на много месо и сирене в средната възраст е също толкова смъртоносно като пушенето. Проучване сред хиляди мъ...

Студентите от Aston University в Бирмингам, по д ръководството на професора по микробиология Антъни Хилтън, наблюдавали колко бързо ешерихия коли и други познати бактерии се пренасят от домашния под върху препечени филийки, паста и други „лепкави“ храни.

Освен правилото за петте секунди, те откриват още, че видът на пода също е решаващ за бързината на бактериите, като изненадващо килимите се оказват най-безопасни.

„Рискът да се зарази човек от изпусната на пода храна много зависи от вида бактерии, които в този момент се намират върху въпросния под. Ако не друго, то поне този експеримент ще увери хората, че „митът“ за правилото за петте секунди не е мит, а реалност“, казва професор Хилтън.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com