Препрограмирани клетки бяха присадени на пациент

39471
Препрограмирани клетки бяха присадени на пациент
Снимка: Thinkstock

Първата в света хирургична интервенция за имплантиране на препрограмирани индуцирани плурипотентни клетки бе извършена в Япония в рамките на първите клинични изпитания на тази технология на регенеративната медицина, съобщи Франс прес.

Пациентката е 70-годишна жена, поясниха от медицинския екип на Фондацията за биомедицински изследвания и иновации в Кобе. Ръководителка на проекта е Масайо Такахаши от института Рикен.

Китайка живее 24 години без малък мозък

24-годишна китайка живее без малък мозък. Интересното е и това, че жената не е имала сериозни проблеми с моторната и когнитивната функц...

Целта на тази първа хирургична интервенция върху пациент е да се установи, че е безвредна за здравето му.Японското министерство на здравеопазването, труда и благосъстоянието одобри преди една година проекта, предложен от фондацията и института.

В настоящия случай става въпрос за лечение на дегенериране на макулата, свързано с възрастта - първата причина за слепота на хората на възраст над 55 години в индустриалните страни.

В рамките на изследването учените ползвали индуцирани плурипотентни клетки, за да отгледат култура от клетки на ретината на пациентката, които впоследствие й били имплантирани.

 

Откриха кости от нов вид огромни динозаври

Кости, извадени от земните недра при разкопки в Танзания, доведоха до откриването на нов вид огромни тревопасни динозаври, сочат резулт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно