X
 
 

Проф. Найденов: Вирусът на африканската чума издържа в замразено месо до 2-3 години

1733 0
photo of Проф. Найденов: Вирусът на африканската чума издържа в замразено месо до 2-3 години
Снимка: Getty Images/Guliver
Колкото по радикални и адекватни мерки бъдат взети срещу разпространението на африканската чума, толкова повече ще се скъси периода за борба с тази инфекция. Това каза пред БНТ проф. Христо Найденов - директор на Института по микробиология към БАН. Няма държава, която да се е справила напълно с африканската чума. Вирусът преживява много добре в околната среда, обясни професорът. Много важен е въпросът с утилизация на труповете на животни, като тези мерки трябва да бъдат адекватни, категоричен бе експертът. Той потвърди, че вирусът на африканската чума може да издържи до 3 години в замразено месо.

"Освен това, вирусът може да живее в осолени шунки във вакуумни опаковки, около 100-140 дни в обезкостесно месо. Затова отпадъците са много рисков фактор. Нужно е частните стопани да предприемат мерки за биосигурност, да полагат усилия за почистване и дезинфекция, да няма достъп на насекоми, гризачи и т.н.", каза още директорът на Института по микробиология към БАН проф. Христо Найденов. В близките 6 месеца не съм оптимист за справянето с вируса, допълни проф. Найденов. Той призова държавата да се включи в изследванията на учени по разработването на ваксина срещу африканската чума по свинете.

Нено Димов: Националните паркове са с твърде ограничителни режими

"Нарушава се определен ред, независимо дали ни, харесва или не. Отново излиза въпросът за планинският туризъм, който от години очаква с...

Този вирус има геномна пластичност, възможно е да мутира, докато се намери ваксина срещу него. Някои изследователи не изключват в един момент той да стане опасен и за здравето на хората, както в известна степен стана с птичия вирус, предупреди директорът на Института по микробиология към БАН проф. Христо Найденов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители