Пътуването във времето е възможно без времеви парадокси

9387
Пътуването във времето е възможно без времеви парадокси
Снимка: iStock

Машина на времето все още не е създадена и все още никой не е успял да пътува във времето – поне доколкото ни е известно, но въпросът дали подобен подвиг би бил теоретично възможен, или не, продължава да вълнува учените, пише ScienceAlert.

Както показват филми като „Терминатор“, „Дони Дарко“, „Завръщане в бъдещето“ и много други, пътуването във времето създава много проблеми за основните правила на Вселената: ако се върнете назад във времето и попречите на родителите си да се срещат, то как ще бъде възможно да съществувате, за да се върнете назад във времето?

Парадоксът на дядото

Този парадокс е по-известен като „Парадоксът на убития дядо“ и е описан за първи път от писателя фантаст Рьоне Баржавел през 1943 г. Същността на парадокса е следната: човек се връща в миналото, убива дядо си, преди да срещне баба му, съответно баща му не се ражда и разбира се, той самият няма да се роди. Но ако този човек все пак може да отиде в миналото, тогава дядо му е още жив. Така се появява времевият парадокс.

Тоест в крайна сметка той не може да пътува във времето, което от своя страна означава, че дядо му все още ще е жив и пътешественикът ще се роди, а това ще му позволи да пътува във времето и да убие дядо си. Така всяка възможност предполага отрицание на самата себе си, създавайки логически парадокс.

Вариантът за неговото разрешение е следният: фактът, че пътешественикът във времето живее в настоящето, означава, че той просто не се стреми да убие своя прародител. Това означава, че можете да действате с пълна свобода, защото каквото и да правите в миналото, не можете да промените настоящето, защото последствията от него вече се усещат.

Реално ли е пътуването във времето и без последствия?

В статия, публикувана в Classical and Quantum Gravity, Жермен Тобар от Университета на Куинсланд, Австралия, предлага своята теория за това как пътуването във времето да стане реално без времеви парадокси.

„Класическата динамика казва, че ако знаете състоянието на дадена система в определен момент, това може да ви каже цялата история на системата – каза Тобар. – Въпреки това общата теория на относителността на Айнщайн предсказва съществуването на времеви примки или пътуване във времето, където дадено събитие може да бъде както в миналото, така и в бъдещето – теоретично обръщайки динамиката с главата надолу.“

Изследванията на учения, по време на които той извършва различни математически изчисления, показват, че пространство-времето може потенциално да се адаптира към промените, така че да не се появяват времеви парадокси.

За да използваме актуален пример, представете си пътешественик във времето, пътуващ в миналото, за да спре разпространението на болест – ако мисията е успешна, пътешественикът във времето няма да има болест, която да трябва да победи, като се върне назад във времето.

Работата на Тобар предполага, че болестта все пак ще избяга по друг начин, по различен път или по различен метод, премахвайки парадокса. Така че каквото и да прави пътешественикът във времето, болестта няма да бъде спряна.

Можете ли да се промени миналото?

Изследването на Тобар разглежда влиянието на детерминистичните процеси (без никаква произволност) върху произволен брой региони в пространствено-времевия континуум и показва как две затворени времеподобни криви, както предсказва Айнщайн, могат да съществуват в съответствие с правилата на свободната воля и класическата физика.

Математическият модел на Тобар показва, че пътникът във времето може да направи в миналото всичко, без да създава каквито и да е времеви парадокси. Но разбира се, всички изследвания на възможността за пътуване във времето все още остават само под формата на математически модели и нямат реални аналози.

Стивън Хокинг също смяташе за възможно пътуването във времето и новото изследване предполага, че можете да правите каквото си искате в миналото, защото всичко около вас ще се адаптира към промените и няма да има нарушения в бъдещето.

„Без значение как се опитвате да създадете парадокс, събитията винаги ще се коригират сами, за да избегнат всякакви несъответствия. Пътуването във времето със свободна воля е теоретично възможно без никакви парадокси“, казва Тобар.

ОЩЕ: Пътешествието във времето е възможно, но има едно условие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Въглеродният диоксид се увеличава 10 пъти по-бързо, отколкото през последните 50 000 г.

Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Товарете мозъка си, за да се предпазите от деменция

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com