Пътешествието във времето е възможно, но има едно условие

30141
Пътешествието във времето е възможно, но има едно условие
Снимка: Lothar Dieterich / Pixabay

Вероятно всеки от нас би искал да се върне в миналото и да промени нещо там. Съвременната наука смята, че това е теоретично невъзможно. Но има ли определени варианти как да превърнем пътуването във времето в реалност? Физикът Барак Шошани от университета Брок (Канада) смята, че такива съществуват и споделя размишленията си в The Conversation.

Съвременното разбиране за времето и причинно-следствената връзка изхождат от общата теория на относителността. Физиците са напълно уверени, че тя дава точно описание на причинно-следствената структура на нашата Вселена. Но в същото време учените от много години се опитват да използват общата теория на относителността, за да изяснят възможни ли са пътешествията във времето.

Оказва се, че може да се напишат уравнения, описващи пътешествия във времето, и те са напълно съвместими с теорията на относителността. Но уравненията са безсмислени, ако те не отговарят на действителността, обяснява Шошани.

Аргументи срещу пътешествието във времето

Според учения има няколко проблема, които ни водят до товаа, че тези уравнения може да не са реалистични. Първо, възможно за създаване на машина на времето да е необходима необичайна материя, тоест материя с отрицателна енергия. Но не е толкова просто тя да се намери. Теоретично тя може да се създаде само в малки количества и за много кратък период от време.

Но няма доказателства, че тя не може да бъде създадена в необходимото количество. От друга страна, може да има уравнения, които позволяват пътешествие във времето без използване на необичайна материя. Това означава, че този проблем може да се дължи на ограничеността на нашите технологии или недостатъчното разбиране на квантовата механика, казва Шошани.

iStock

Но има и друг проблем. Той е свързан с факта, че пътуването във времето противоречи на логиката във вид на парадокси за пътешествия във времето.

Парадоксите на пътешествието във времето

Има няколко такива парадокси, но парадоксите на последователността са най-проблематични. Ако си спомним научната фантастика, то тези парадокси се появяват, когато се случи определено събитие, което води до изменение в миналото, но самото изменение на първо място предотвратява самото събитие.

"Представете си, че влизате в машина на времето, за да се върнете 5 минути назад в миналото и да унищожите машината на времето. Ако сте я унищожили, тогава няма да можете да я използвате след 5 минути", казва Шошани.

От тук идва парадоксът. Ако не можете да използвате машината на времето, тогава не можете да се върнете назад във времето, за да я унищожите. Значи тя е непокътната и можете да се върнете назад във времето и да я унищожите.

"С други думи, машината на времето се унищожава само когато не се унищожава. Тъй като не може да бъде едновременно унищожена и неунищожена, този вариант е нереалистичен и парадоксален", казва Шошани.

Отстраняване на парадоксите

Писателите фантасти често твърдят в своите произведения, че могат да се създадат парадокси за пътешествие във времето. Отнася се за това, че хората, които се отправят в миналото, са предупреждавани да не правят никакви промени в миналото и да избягват срещата със самите себе си.

"Но във физиката парадоксът е чисто теоретично понятие, което сочи, че теорията не е реалистична. С други думи, парадоксите на последователността не просто казват, че пътуването във времето е опасно, а че е просто невъзможно", казва Шошани.

Теорията на Шошани

„Наскоро направихме изследване със студенти, което показа, че наличието на множество паралелни времеви линии може да разреши парадоксите за пътешествието във времето“, отбелязва физикът.

Lothar Dieterich / Pixabay

По думите му разработената теория е много проста. Когато излезете от машината на времето, влизате в напълно различен, паралелен времеви поток. В тази времева линия можете да правите всичко, което искате, включително дори да унищожите машината на времето. Тези действия няма да променят нищо във времевия поток, от който е дошъл човекът.

„Тъй като не мога да унищожа машината на времето във времевата линия, от която съм дошъл, то няма парадокс“, пояснява ученият.

По думите му пътешествието във времето е възможно, но само ако нашата Вселена може да позволи съществуването на няколко времеви линии. Теоретично това е възможно, ако приемем, че времето се дели на колко паралелни истории, които се случват едновременно, но с различни изходи от събитията.

„Но това е само предположение. В момента работим върху търсенето на конкретна теория за пътешествие във времето с множествени истории, която е напълно съвместима с общата теория на относителността. Но дори и да успеем да намерим такава теория, тя няма да е достатъчна да докажем, че пътешествията във времето са възможни. Но това поне би означавало, че пътуването във времето не е изключено от парадоксите на последователността", казва Шошани.

Пътуването във времето и паралелните времеви линии почти винаги вървят ръка за ръка в научната фантастика, но сега имаме доказателство, че те трябва да вървят ръка за ръка и в реалната наука. Общата теория на относителността и квантовата механика ни казват, че пътуването във времето може да е възможно, но ако е възможно, тогава трябва да са възможни и множествени истории, заключава ученият.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Сънищата на човека са свързани с пътуване във времето, твърди сомнолог

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно