Равнис по опашките: рота от маймуни служи в китайската армия

13828
Равнис по опашките: рота от маймуни служи в китайската армия

Според статистиката за последните 20 години в света ежедневно поне един самолет извършва принудително кацане поради сблъсък с птици. Специалистите си блъскат главите над проблема как да защитят летищата от тази заплаха.

Някъде унищожават яйцата на птиците в околностите на летищата, другаде те се ловят ръчно или се прогонват с използването на специални звуци. В някои страни се дресират соколи и други хищници, за да плашат стада от малки птици. В летищата на САЩ например използват полярни сови.

Конфискуваха две маймуни в Слънчев бряг

Експерти на регионалната екоинспекция в Бургас конфискуваха две маймунки в Слънчев бряг. Животните са отнети от собствениците им и вече...

А в Нидерландия изобретили и тествали успешно птица робот, която може да се контролира дистанционно.

Свой вариант на борбата с птиците предлагат специалистите от китайската армия. Те са опитали различни варианти за борба с пернатата заплаха – орли, лазери, войници, които унищожавали гнездата. Но ефектът бил почти нулев – след известно време птиците се връщали на привичните си места.

Тогава китайците решили да впрегнат маймуните, като си спомнили, че в Индия агресивни маймуни разрушават птичи гнезда. Китайските специалисти започнали да тренират макак резус да разрушава птичи гнезда. Това станало малко преди провеждането в Пекин на парад по случай 70-годишнината от края на Втората световна война, в който участвала авиацията.

Работата е там, че само за един месец няколко самолета извършили внезапно кацане на летище Пекин поради сблъсък с птици. Военните подготвили отряд маймуни, които да плашат птиците на територията на провеждането на парада.

Аржентински съд: И маймуните имат човешки права

Орангутаните може да притежават и някои човешки права, става ясно от решение на съд в Аржентина, предаде БГНЕС. Латиноамериканският ма...

Сега в китайската армия действа специална рота от маймуни. На тях се възлага сериозна мисия – охрана на летищата от пернати.

Преимуществото на маймуните е още в това, че те не само разрушават гнездата, но и маркират околностите с миризливите си жлези. И тъй като са естествени врагове на птиците, последните вече не се връщат по тези места, допълва Российская газета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com