Разбулват мистериите на детските мумии от катакомбите в Палермо

21732
Разбулват мистериите на детските мумии от катакомбите в Палермо
Снимка: Sibeaster / Wikimedia Commons

Първото в историята всестранно изследване на мумифицираните останки на деца от прочутите Катакомби на капуцините в Сицилия ще проведат изследователи от Станфордширския университет, става ясно от публикация в неговия сайт.

Д-р Кирсти Скуайрс, остеоархеолог от катедрата по биоархеология, и нейният екип са получили ексклузивен достъп до неизучената досега колекция от детски мумии в подземните гробници на капуцините в Палермо.

Александрийци разкопали гробница под дома си

Жители на град Александрия, където са разположени прочутите катакомби Ком ел-Шукаф, копали, копали и разкопали. Под собствената си къщ...

Тези катакомби съдържат най-голямата колекция от мумии в Европа: повече от 1284 мумифицирани останки и скелети на хора, починали от края на XVI до началото на ХХ век. Труповете на деца са пренасяни в катакомбите от 1787 година.

59 мумии и статуя на необичаен бог откриха в Египет само за месец

Мумиите на възрастните са добре изучени, докато мумифицираните останки на деца и младежи оставали без внимание. "Катакомбите на капуцините са една от най-важните колекции от мумии в света – обяснява д-р Скуайрс. – Но съществуват много малко документални свидетелства за децата, на които е била предоставена възможност за мумифициране. Смъртните досиета от този период обаче съдържат ограничена информация.

Нашето изследване ще запълни тази празнота в знанията. Отчитайки, че този погребален обряд основно е бил предназначен за възрастни, ние искаме да разберем защо са муфицирани деца. Имаме основателни причини да смятаме, че те са произхождали от висшите слоеве на обществото. Но практически не знаем нищо за здравето, развитието и личностите на непълнолетните."

Мумия преобръща представите на учените за древните майстори

Мумифицираните останки на сановник на възраст над 4000 години могат да пренапишат историята на древните египетски погребални обичаи, со...

Разкриха загадката на таримските мумии

Съветът по изследвания в областта на изкуството и хуманитарните науки на Великобритания е заделил над 70 000 паунда за този проект. От декември 2021 година в продължение на две години д-р Скуайрс ще работи с мумиите съвместно с научния куратор на катакомбите д-р Дарио Пиомбино-Маскали и експерти в областта на рентгенографията. При изследванията учените трябва да внимават да не повредят останките на 41 мумифицирани деца от XIX век.

Мобилен рентгенов апарат ще позволи да се получат цифрови изображения на всяка мумия на дете. Общо ще бъдат направени 574 рентгенограми, които ще позволят да се оценят възрастта и полът на детето, както и всяка патология или травма, която е имало приживе.

 

Учени сканират най-старите мумии в света

Повече от 7000 години, след като са били балсамирани от племето Чинчоро - древна цивилизация от територията на днешните Чили и Перу - 1...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно