Разкриха тайната на вирусите убийци

2330
Разкриха тайната на вирусите убийци

Биолози от Швейцария, Франция и Русия са изяснили как вирусите бактериофаги заразяват бактериите.

Учените са определили структурата на основата на опашката на вируса, която играе важна роля в прикрепянето на бактероифага към повърхността на инфектираната от него клетка. Изследването е публикувано в изданието Nature.

Биолози откриха гигантски бронирани вируси

Молекулярни биолози от университета Пардю определиха структурата на фаустовирусите – нова група вируси, които имат цели две защит...

Бактериофагът се състои от две основни части – главичка, където се съдържа генетичният материал, и опашка, която пронизва мембраната на бактерията и впръсква в клетката ДНК на вируса.

Опашката обикновено е заобиколена от обвивка, която се свива, откривайки тръбичка. Този процес се контролира от базална пластинка, намираща се в основата на опашката. Молекулярните биолози за първи път на анатомично ниво са проследили работата на базалната пластинка.

Основата на опашката има нишки, които прикрепват бактериофага на повърхността на бактерията. Целият комплекс се състои от 145 вериги от 15 различни белтъка. За да моделират структурата на повечето белтъци, учените са използвали изчислителните мощности на Центъра за клетъчна визуализация и наноаналитика при университета в Базел.

Изследователите са установили, че в базалната пластина присъстват молекули, напомнящи на миниатюрни зъбни колела, които контролират активността на опашката на бактериофага.

Нов вирус е способен да предизвика епидемия

Епидемиолози са открили вирус, аналогичен на този, който е предизвиквал атипична пневмония през 2002 година. Изследването е публикувано...

Подобни компоненти се срещат и при други вируси, а също в бактерии, които впръскват токсини в други клетки.

Фагите са широко разпространени на планетата. Те се срещат навсякъде – в почвата, водата, горещите източници и дори в малките животни. Учените ги разглеждат в качеството на подходяща алтернатива на антибиотиците, които в последно време стават неефективни в борбата с тежки бактериални инфекции.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно