Рядък образец на африканска писменост разказва за еволюцията на буквите

15130
Рядък образец на африканска писменост разказва за еволюцията на буквите
Снимка: The British Library

Смята се, че буквите са преминали през дълга трансформация - от рисунки до абстрактни форми. Но изследователи от Австралия и Германия, използвайки за пример създадена през XIX век либерийска писменост, са установили, че това не е съвсем вярно. Първите писмени знаци вероятно са били доста сложни, а след това са опростявани, съобщава Phys.org.

Съществува хипотеза, според която първите букви са възникнали на основата на рисунки. Например емблематичната глава на бик в египетските йероглифи се е превърнала във финикийски знак - зачеркната отметка, а след това се е трансформирала в римската буква "А". Известно е обаче, че и в ранните форми на писменост са присъствали абстрактни знаци.

Българската писменост, да, не славянската!

Добре направиха патриотите, че предлагат да се преименува 24 май, като се махне славянският елемент. Има и други детайли освен названи...

Учени от Университета на Нов Южен Уелс (Австралия) и Института за човешка история Макс Планк (Германия) решили да научат повече за еволюцията на буквите и проучили образци на либерийската писменост, създадена от нулата около 1834 г. от осем неграмотни либерийски мъже, които писали с мастило на основата на сок от смачкани плодове. Този език съществува и до днес и се нарича вай. Изследователите са представили своите изводи в изданието Current Anthropology.

Уникалността на вай е в това, че неговото развитие е било изолирано и документирано от самото му раждане до наши дни. Той се е разпространявал неофициално от учител на ученик. Учените разгледали внимателно ръкописи на вай от архивни източници в Либерия, Съединените щати и Европа, като анализирали ежегодните промени в неговата писменост. В резултат на това те проследили цялата еволюция на вайската писменост от 1834 г. до наши дни. Използвайки различни изчислителни подходи за измерване на визуалната сложност на писмения език, те изяснили, че с времето той е ставал визуално по-прост.

Изображение: Momolu Massaquoi (1911)

„Изобретателите на вай са създавали индивидуални знаци за всяка сричка от своя език. Една е изобразявала бременна жена, друга - окован роб, трети са взети от традиционните местни емблеми“, казва водещият автор д-р Пиърс Кели. След това тези знаци били трансформирани и опростени.

Тракийската писменост е най-старата в света, келтите и галите са тракийски племена

Траките, чиито наследници сме ние, българите, са имали писменост, която е съществувала хилядолетия преди шумерската и е в основата на п...

Според учените визуалната сложност е полезна за зараждащата се система на писменост: така се появяват повече подсказки за тези, които я изучават. Но с развитието на езика сложността започва да пречи на ефективното четене и възпроизвеждане, затова писмеността се опростява. Авторите на статията смятат, че други африкански езици, които се развиват днес, също ще могат да хвърлят светлина върху разбирането на еволюцията на писмеността.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com