X
 
 

С подводница търсят причините за ледниковото топене в Антарктида

1633 0
С подводница търсят причините за ледниковото топене в Антарктида
Международен екип от учени започва изследване на ледовете на Антарктида, за да разбере защо се топят толкова бързо, съобщава БГНЕС, цитирайки "Гардиън". Учените ще пробият дупка с дълбочина 600 метра, за да достигнат водата под гигантския глетчер Туейтс. След това, ще пуснат в дупката роботизирана подводница с формата на торпедо, която да събере данни.

Туейтс е глетчер в западния антарктически леден шелф, който е приблизително с размерите на Великобритания. В последните 3 десетилетия, той е загубил 540 милиарда тона лед, като топенето му дори се ускорява. Учените искат да разберат какво топи глетчера, като това няма да е лесно. Туейтс е едно от най-отдалечените места на света, като в историята на човечеството са го посещавали едва около 30 души.

Топенето на ледената покривка в западната част на Антарктида е по-голямо, отколкото се смяташе

Ледената покривка в западната част на Антарктида се топи с по-бързи темпове в сравнение с данните от наблюденията до 2010 г., сочат рез...

За да достигнат мястото, на което ще копаят, учените ще трябва да изминат 1 500 километра от британската полярна станция на южния континент Ротера или почти толкова от американската полярна станция Макмърдо. Екипът ще има само няколко дни да пробие дупката, да пусне подводницата, да я прибере и да разположи уреди за измерване, преди дупката да е замръзнала. Наскоро НАСА откриха чрез радари, че под Туейтс има голяма кухина, с площ поне 16 квадратни километра и височина около 300 метра, пише изданието. В нея влиза вода от океана, което топи глетчера отвътре.

В края на миналата година учените изпратиха екипирани с радари шейни, които да проучат дебелината на леда там, където свършва земята и глетчера се простира над океана. Така ще определят къде да пробият дълбоката дупка. За пробиването ще бъде използвана топла вода, като учените няма да могат да напредват с повече от 1,5 метра на минута, което означава, че ще им трябват 6 часа пробиване, за да преминат през дебелината на леда.

3,5-метровата подводница е оборудвана с камера с висока резолюция, сонар и инструменти за засичане на теченията във водата. Тя трябва да бъде спусната в голямата кухина под Туейтс и да използва уредите си, за се придвижи точно там, където свършва сушата и глетчера започва да се простира над вода. Подводницата ще праща картина на живо на учените на повърхността. Само в Туейтс има достатъчно замръзнала вода, за да бъде повишено нивото на световния океан с 60 сантиметра, ако целият се стопи. По-притеснителното е, че глетчерът удържа зад себе си по-големи, наземни глетчери, които могат да се разместят и да ускорят топенето си ако Туейтс изчезне.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари

Овен Овните трябва да спрат да мечтаят за невъзможното, за принца на бял кон и за романтиката от филмите. Опитайте се да бъдете по-здраво стъпили...