Следи от динозавър на 150 млн. години откриха в Индия

7015
Следи от динозавър на 150 млн. години откриха в Индия

Следи от хищния динозавър Eubrontes Gleneronsensis от вида тероподи, оставени преди 150 милиона години, са открити в Северозападна Индия, в щата Раджастан.

Поредица от фосилизирани трипръсти отпечатъци е открита насред пустинята Тар близо до град Джайсалмер от група учени от катедрата по геология и зоология на местния университет, съобщава ТАСС.

Динозаврите отказали да живеят в Европа

Палеобиолози от университета на Лийдс (Великобритания) са създали карта на миграцията на динозаврите по време на мезозойската ера, кога...

"Открихме трипръсти отпечатъци от лапи на динозаври с мощни нокти – казва д-р Вирендра Синх Парихар. – По предварителни оценки те са оставени от животно с височина до 3 метра и 5-7 метра дължина, живяло на морския бряг.“

Една от основните задачи на експедицията е откриването на фосилизирани летящи и морски влечуги, които не са срещани по-рано в Индия. Пустинята Тар, или Великата индийска пустиня, е особено интересна за изучаване на фосили, тъй като в този район е имало море поне четири пъти за последните 280 милиона години. То е оставило многобройни фосилизирани фрагменти от растения и животни в наносите.

Както отбелязва проф. Суреш Чандра Матур, първите резултати вече вдъхновяват, тъй като за първи път в Индия се откриват следи от Eubrontes Gleneronsensis, макар че такива по-рано са срещани по цял свят – Франция, Полша, Словакия, Италия, Испания, Швеция, Австралия и САЩ. "Това отваря нови хоризонти в търсенето на измрели динозаври в този регион", подчертава професорът.

Тероподите са предимно хищни динозаври, които са се движели на два крака. Те са съставяли около 37% от всички родове динозааври, най-известен от тях е тиранозавърът.

Как ще реагирате, ако срещнете динозавър? (ВИДЕО)

Живеете си в съвременния свят от стъкло и бетон, карате си колата, купувате си кафе от автомата. И един ден слизате в подземния паркинг...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно