Слой в мантията на Земята пречи на кръговрата на скалите в недрата

1723
Слой в мантията на Земята пречи на кръговрата на скалите в недрата
Снимка: iStock

Международен екип от учени е изяснил, че скоростта на движение на литосферните плочи в Земята рязко се забавя на дълбочина от около хиляда километра поради големите зърна на минерала бриджманит в средата на мантията. Тяхното присъствие обяснява така наречения вискозитетен скок в тази област. Той с смята за ключов компонент от динамиката и еволюцията на долните слоеве на мантията, пишат изследователите в статия в списание Nature.

„Открихме, че в горните слоеве на долната мантия на Земята има слой от особено големи зърна от бриджманит, които са възникнали в първите епохи от съществуването на планетата. Поради високия си вискозитет те не се смесват с околните скали и остават на място. В резултат на това е възникнала своеобразна бариера от бриджманит, принуждаваща потоците от разтопени породи да се движат през малки и нестабилни проходи между натрупванията на дадения минерал“, пишат изследователите.

Земното ядро се оказа истинска "планета в планетата"

Научният екип стигнал до този извод под ръководството на Фей Хонгжан, професор в университета в Байройт (Германия). Изследователите се стремили да разберат защо сеизмичните наблюдения показват рязко увеличаване на вискозитета на мантията и забавено потъване на литосферните плочи в нея на дълбочина 800 – 1200 км.

Уточнена структура на земната мантия

Учените изследвали образуването на зърна от ключови минерали във вътрешността на Земята. Сред тях са така наречените пиролитични минерали, които формират основата на горните слоеве на мантията, както и бриджманит от групата на перовскитите, чиято най-голяма концентрация се наблюдава в долните слоеве на мантията. Авторите пишат, че бриджманитът е бил първият минерал, който е кристализирал от океана от магма в първите етапи от формирането на нашата планета.

Експериментите показали, че определена комбинация от налягане и температури, вероятно характерна за средния слой на вътрешността на Земята в онези времена, е довела до образуването на необичайно големи и плътни зърна от бриджманит. Те имат много висок вискозитет в сравнение със слоевете от пиролитични минерали, които ги заобикалят.

Нов модел обяснява еволюцията на земната повърхност през последните 100 млн. години (ВИДЕО)

Както отбелязват геолозите, съществуването на такъв слой в мантията в продължение на много милиарди години обяснява не само рязкото забавяне на движението на породите в средните слоеве на вътрешността на Земята, но и необичайното съотношение на магнезий и силиций в породите от горната мантия, както и изотопни аномалии, характерни за магмата от долните слоеве на мантията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com