Слънце или облаци - настроението се променя с времето

70304
Слънце или облаци - настроението се променя с времето
Снимка: Thinkstock

Времето е източник на множество метафори за нашите променливи умове. Погледът просветлява, челото се помрачава… Перспективите може да са цветни, бъдещето – мъгливо, отношенията – бурни.

Както и времето, нашите емоции понякога изглеждат непостоянни и неконтролируеми природни сили.

Слънцето ще победи мъглата

Днешният Димитровден ще покаже две лица - сутринта по-мрачно и мъгливо, следобед - по-слънчево и тихо. Преди обяд на много места в низ...

Да, природата ни е подарила изразителен език за описание на нашата емоционална сфера, но може би тя всъщност я и определя? Мрачните дни определено ни потискат настроението, нали така? А нима не кипва кръвта в жилите ни, когато се вдигне живакът?

Очевидно от всички аспекти на времето Слънцето е най-тясно свързано с настроението. Макар тази връзка да е по-слаба, отколкото мнозина си представят, слънчевата светлина, както нееднократно са установявали учените, повишава настроението, притъпява тъгата, намалява умората.

А всичко, което променя настроението, влияе на поведението. Щастливите благосклонно се отнасят един към друг и в слънчеви дни ние по-често помагаме на хората. Едно американско изследване сочи, че в щата Минесота посетители на кафене в такива дни оставят по-щедри бакшиши. Щастливи са не само сервитьорите, но и инвеститорите – в слънчево време доходите от акции растат.

Под слънчевите лъчи се разтапят дори сърцата на непристъпните красавици. Френският психолог Никола Геген провел следния експеримент: привлекателен мъж се приближавал към самотни жени и ги питал за телефонния им номер. „Толкова си хубава – казвал съблазнителят. – Ще ти звънна и ще идем някъде заедно.” И ето че под слънцето му провървяло в 22% от случаите, а в мрачни дни – в 14%.

По-рано Геген изследвал влиянието на цветовете и сладкарските аромати върху флирта. Интересно е дали ще дочакаме резултатите от изучаването на шоколада? А сега нека се усмихнем на психолозите, които потвърждават стереотипите: американците се интересуват от пари, французите – от романтика…

Очаква ни слънчева неделя с температури между 13° и 17°

Времето ще бъде предимно слънчево, над Западна България с разкъсана средна и висока облачност. След студената сутрин, когато на места в...

…a австралийците – от пазаруване. Джоузеф Фъргас от Сидни е установил, че Слънцето влияе и на вниманието. На излизане от магазини хората били питани за десет необичайни предмета: играчка трактор, розово прасенце касичка и т.н. Всички тези вещи можело да се видят на касата. В мрачни дни хората запомняли седем пъти повече обекти, отколкото в слънчеви.

Температурата влияе на нашето съзнание и поведение независимо от слънчевата светлина. Колкото по-далече сме от идеалните за повечето от нас 20°C, толкова по-силен е вътрешният дискомфорт. Едно изследване сочи, че по-рядко си помагаме, ако температурата падне по-ниско или се покачи над тази отметка.

Американският психолог Матю Келър и колегите му са установили, че благотворното влияние на топлината и Слънцето върху настроението се наблюдава не само при хората, които в този ден са прекарали повече от 30 минути на открито. Върху затворените между четири стени хубавото време се отразява негативно – вероятно защото завиждат на тези, които виждат през прозореца.

Трудно е да оспорим рецептата на Келър: „Ако искате да получите психологическа изгода от хубавото есенно време, излезте на улицата!

Повече за света около нас, за науката и много интересни статии четете в Megavselena

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com