Слънчевият феномен на "свещения град" Ел Тахин е бил свързан с неговия крах

5198
Слънчевият феномен на "свещения град" Ел Тахин е бил свързан с неговия крах
Снимка: iStock

Учени завършиха многогодишно проучване в свещения град Ел Тахин в Мексико. Според изводите на изследователите една от причините за рухването на този предиспански култов център може да е станало изменението на климата. Поради това коренното население е загубило вековната си връзка със Слънцето.

Резултатите от изследването са описани на сайта на Националния институт по антропология и история (INAH) на Мексико. За първи път специалистите са комбинирали и анализирали информация за древния климат и археологически данни, събирани в продължение на 11 години наблюдения. През последните години се извършват изследвания с LIDAR – технология за откриване и измерване на обекти, включително подземни, с помощта на лазерно сканиране.

Ел Тахин. Jacobolus / CC BY-SA 2.0

Работата е извършена в археологическата зона на Ел Тахин на територията на съвременния мексикански щат Веракрус, където преди хиляда години се е намирал един от най-мистериозните градове на Мезоамерика. Предишни проучвания показали, че това е бил основен религиозен център, играл много важна роля в живота на древното общество.

Археолози откриха гигантски каменни сфери в Коста Рика

Около Х век след Христа този град, смятан за свещен, внезапно бил изоставен. В новото изследване учените проверили хипотезата за това, че една от причините за този крах може да е станало изменение на климата. Известно е, че от около 900 г. сл.Хр. значителни климатични промени са засегнали Европа: продължителен период на засушаване е причинил суши и опустошения.

Археолозите предполагат, че нещо подобно може да се е случило и в Ел Тахин. Лазерните измервания доказали, че този град е бил изключително важен именно за провеждане на ритуали. Скенерите помогнали да се анализират два от най-важните обекти: Южното игрище за игра с топка и Пирамидата на нишите. И двете сгради са не само най-монументалните, но и най-младите. Установено е, че те са били построени между 800 и 1100 г.

Пирамидата на нишите. iStock

Учените изхождат от идеята, че тези обекти са били средство за контакт с божествените сили. Сканирането е потвърдило, че Пирамидата на нишите е била издигната в съответствие с движението на Слънцето. Самите ниши са помагали да се види слънчевият феномен – при гледане отстрани се създава ефект с продължителност седем минути, по време на който изгряващото слънце, свързано с божеството Кетцалкоатъл, осветява всяка от седемте ниши на тази сграда от горе надолу.

Археолози изследват подземния свят на Митла – "Мястото на мъртвите"

Това явление е можело да се наблюдава едновременно от около 300 души, разположени на източния и западния площад. Светлинният ефект обаче невинаги се е случвал, тъй като при неблагоприятно време светилото „не е могло да предаде добри новини на хората, дошли да поискат благосклонността на боговете“.

Вероятно в подобни случаи хората са се обръщали към ритуалната игра с топка, за която е бил използван Южният площад. Това е било най-богато украсеното от всички 24 спортни игрища, открити в града. Тези площадки, както показало сканирането, са подредени в съответствие с последователността на молитвите към боговете.

Южното игрище. AlejandroLinaresGarcia / CC BY-SA 4.0

„В допълнение към състезателната игра в предиспански времена тук се е играла ритуална игра с топка, в която участниците са молели за определена услуга, например за спиране на наводненията – казва археологът Патриша Кастило Пеня. – В замяна те трябвало да предложат нещо свещено на боговете и няма нищо по-свято за човека от неговия собствен живот."

Древните фрески свидетелстват, че е принасян в жертва най-добрият играч на мача. Като цяло анализът на радарните данни доказва, че градът е строен в равновесие със силите на природата, включително движението на астрономически тела. В един момент обаче този баланс се е нарушил. Може би вината е в изменението на климата, поради което слънчевият феномен е изчезнал.

Изграждането на Пирамидата на нишите и стадиона показва, че местните хора са се опитали да поправят всичко и да върнат града в предишната хармония с природните явления. Всъщност градена е ос, предназначена да установи връзка с боговете чрез архитектурата. Очевидно тази цел не е била постигната, тъй като градът очевидно е загубил култовото си значение и е бил изоставен. Впрочем европейците са го открили едва през втората половина на XVIII век.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Останките от древни хора в пещерата "Бачо Киро" пренаписват първото заселване на Европа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com