Смартфоните уличават хората в депресия

10212
Смартфоните уличават хората в депресия
Снимка: Getty Images / Guliver

Американски учени предложиха депресията да се диагностицира по обективни данни, независими от оценката на човека за собственото му самочувствие.

Става дума за броя минути, които ежедневно отиват за използването на смартфона, и проследяването на географското разположение. Изследване на тази тема е представено в сп. Journal of Medical Internet Research..

Смартфон приложение подобрява връзката пациент-лекар в Русе

Ново приложение за смартфони ще подобри връзката между пациенти и лекари в Русе, съобщава topnovini.bg. То предстои да бъде въведено в ...

В продължение на две седмици учените анализирали местоположението и честотата на използването на смартфона при 28 души (20 жени и 8 мъже на средна възраст 29 години). GPS датчик фиксирал местоположението на участниците в изследването на всеки пет минути. Освен това доброволците попълвали стандартен въпросник за диагностика на депресия (PHQ-9).

Оказало се, че данните от смартфона много по-добре показват депресията, отколкото ежедневните отговори на въпроса в каква кондиция се намират участниците. "В състояние на депресия хората по-рядко излизат от къщи и ограничават местата, където ходят. Не им стигат сили и мотивация, за да излязат на улицата и да направят нещо", обяснява водещият автор на изследването Дейвид Мор (David Mohr), цитиран от Lenta.ru.

Според учените интензивното използване на смартфони сочи по-скоро, че техните притежатели играят на игри или сърфират из интернет, отколкото, че разговарят по телефона.

"Обръщайки се към своите телефони, хората бягат от тревожните мисли, болезнените преживявания и сложните отношения. Такова поведение е характерно за депресията", подчертава Мор.

Потресаващи снимки разкриват колко мръсен е смартфонът ви

Колкото повече ползвате смартфона си, толкова по-голям е шанса той да е пълен с бактерии. Снимките, които публикуваме, показват ясно то...

Авторите на статията твърдят, че информацията от датчиците на смартфоните е достатъчна, за да се установи човек със симптоми на депресия с точност 87%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно