Строят, а после горят: Тайната на древна цивилизация до нашите земи

25225
Строят, а после горят: Тайната на древна цивилизация до нашите земи
Снимка: Getty Images

Между 5500 и 2750 г. пр. н. е. териториите на съвременна Румъния, Молдова и Украйна са обитавани от групи хора, които съставляват културната общност Триполия-Кукутени. И въпреки че тази древна цивилизация не е толкова известна като културата на шумерите, тя също е много значима. Това е най-старото известно общество в Европа и е напълно възможно то да е било един от ключовите прародители на човешката цивилизация като цяло.

Разположена между Карпатите и реките Днепър и Днестър, културата Кукутени-Триполия, кръстена на местата на разкопки съответно в Румъния и Украйна, е невероятно развита за времето си. Тези хора отглеждат пшеница, ечемик и бобови растения; строят големи пещи за изпичане на цветна керамика и фигурки; носят медни бижута. Изработват и брадви от мед, с които секат дървета за внушителната си архитектура. Чрез подсилване на дървени рамки с изсушена глина, културата Кукутени-Триполия успява да построи нещо, което може да се превърне в една от големите сгради в света, с няколко етажа и с основа до 7534 квадратни фута (прибл. 700 кв.м.) - това са около две баскетболни игрища.

В продължение на много векове сградите на Кукутени-Трипилия са поставяли археолозите в ступор. И това не е размерът на сградите, а фактът, че са запазени в специфичен вид - изглежда, че внимателно планираните селища на тази култура са били многократно мистериозно изгаряни до основи на всеки 60-80 години.

Още: Без царе и владетели. Индската цивилизация процъфтявала без управници

Силует на изгорели къщи

Кукутени-Триполия не е единствената праисторическа култура, която пише за себе си с огън. Къщите в неолита в Централна и Източна Европа са изгаряли до основи толкова често, че феноменът има академично име "хоризонт на изгорели къщи". Въведен е от британско-американската археоложка Рут Трингам и обозначава територия, която освен Румъния, Молдова и Украйна, обхваща части от днешна Сърбия, Хърватска, България и Унгария - места, където са живели Дудещи, Винча, Старчево-Кришка култура и др.

По-интересни са обаче причините за пожарите, а не техният мащаб. Дълго време се е считало, че те са доста тривиални: светкавици, атаки на врагове. Звучи разумно, като се има предвид, че праисторическите домове са били пълни със запалими материали като зърно и тъкани. Но защо някой би унищожил умишлено своята собственост?

Действайки като адвокат на дявола, изследователи излязоха с някои доста убедителни причини. Миряна Стеванович, археолог от Сърбия, твърди, че структурите в изгорелия хоризонт "са унищожени в резултат на умишлен палеж и най-вероятно по символични причини". Нейното изследване се връща към това на Викентий Хвойка, пионер-изследовател на триполската страна на културата Кукутени-Триполия; той вярва, че къщите се изгарят, когато техните обитатели умират, а жилището на живите се превръща в "къща на мъртвите".

Още: Коя е най-дълго съществувалата цивилизация?

Трингам също се интересува от възможните културни последици от практиката - тя посвети част от статия през 1994 г. по темата на измислен, но правдоподобен разказ за жена от племето Винча, която, след като е омъжена насила, наблюдава с известно удоволствие как Евгений Юриевич Кричевски, съветски археолог, възприема по-прагматичен подход. Той предполага, че праисторическите народи от Източна Европа не толкова са унищожавали своите сгради, колкото са ги укрепвали. Според него топлината на пламъка е трябвало да превърне глинените стени в керамична повърхност, а жилищното пространство е опушено с дим.

Последвалите теории са още по-прагматични: предполага се, че старите сгради са опожарени главно, за да се освободи място за нови.

Реконструкция на миналото

През 2022 г. екип от унгарски археолози и природозащитници се опита да разбере по-добре естеството на изгоряла къща, като анализира почвата и растителните останки, открити на място близо до Будапеща. От трите известни пожара в участъка Sazhalombatta-Földvár два изглежда са били умишлено предизвикани.

Още: Учени разкриха тайната на гибелта на древни цивилизации

Археолозите Артър Банкоф и Фредерик Уинтър тръгват по обратния път. През 1977 г. те купуват порутена къща от селско семейство в долината на Долна Морава в Сърбия, тогава част от Югославия. Вместо да поправят тази къща, която се оказва от същия материал като "хоризонталните къщи", археолозите решават да видят какво ще се случи, ако тя бъде подпалена. Дървеният покрив бързо се срутил, а стените на къщата, измазани с глина, останали учудващо непокътнати. Това, както и фактът, че експериментът изисква огромно количество гориво, предполага, че праисторическите пожари не са случайни.

Банкоф и Уинтър не са единствените изследователи, които са извършили палежи в името на науката. През 2018 г. екип от украински и британски археолози изгори не една, а две исторически сгради. Тук има малко по-различен експеримент: къщите са построени от нулата в съответствие с културата Кукутени-Триполия. Стените и на двете сгради останали непокътнати, както и различните глинени съдове и фигурки в тях. Освен това огънят не се разпространил, което означава, че това е била безопасна и контролирана практика.

Изследователите отново били изумени колко гориво е трябвало да използват древните хора, за да достигнат максималната температура, регистрирана в седиментите. Те ще трябва да изгорят повече от 130 дървета за всяка едноетажна сграда и 250 за двуетажна сграда. По този начин ще са необходими цели 3,8 квадратни мили (10 декара) гора, за да се унищожи селище от 100 къщи. Това, казват изследователите, не само изключва възможността война, горски пожар или друго нещастие да е причината за "хоризонта на изгорелите къщи", но също така показва вида на логистичните подвизи, на които са били способни тези древни култури.

Още: Коя е най-древната цивилизация в света?

Автор: Тим Бринкхоф, BiGThink

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com