Стъпки на изчезнали хора на 300 000 години са открити в Шьонинген

5564
Стъпки на изчезнали хора на 300 000 години са открити в Шьонинген
Снимка: Amédée Forestier / Public Domain

Учени са изследвали отпечатъците на различни животни, открити на две места в района Шьонинген, който се намира в Долна Саксония. Три от следите, изглежда, са оставени от изкопаеми хоминини, вероятно хайделбергски хора, обитавали в днешна Германия преди около 300 000 години. По-рано там не са срещани отпечатъци от измрели хора. Това става ясно от статия, публикувана в списание Quaternary Science Reviews.

В северната част на съвременна Германия е разположена богатата на палеонтологични и археологически находки местност Шьонинген. В междуледниковите епохи тук е имало езеро, което е привличало вниманието както на животните, така и на древните хора. Най-ранните доказателства за човешко присъствие в тази област датират отпреди около 300 000 години. В същото време, въпреки многогодишните разкопки, изследователите не са открили останки от изкопаеми хора тук.

Шьонинген печели славата си на първо място благодарение на съхранени изделия от дърво, датиращи от епохата на долния палеолит. Така археолозите са открили тук девет метателни копия, и две метателни пръчки, изработени преди около 300 хиляди години. Вероятно техни създатели са късните хайделбергски хора (Homo heidelbergensis).

Флавио Алтамура от университета в Тюбинген, заедно с колеги от Германия и Нидерландия, са изследвали древни следи от животни, открити на две места в Шьонинген. Първото място, където са запазени десетки отпечатъци, е разкопано от археолози още през 1994 г., но резултатите от тяхното изучаване досега са останали до голяма степен непубликувани. Изследователите открили и разкопали втория обект през 2018 – 2020 г.

Отпечатъците от лапите на животни от първия обект са изследвани чрез теренна документация и шест гипсови отливки, направени преди почти 30 години. Общо тук са фиксирани около 70 отделни отпечатъка на площ от около 65 квадратни метра. Изследователите успели да установят, че няколко следи са оставени от копитни животни. Повечето от отпечатъците обаче са оставени от млади и възрастни хоботни, изчезнали роднини на съвременните слонове.

На втория участък са запазени следи на площ от около 43 кв. м. Повечето от тях са големи отпечатъци с дължина от 31 до 75 сантиметра, които според учените са оставени от древни слонове на различна възраст. Една от следите, дълга 39 – 40 сантиметра, на която се виждат три пръста, изследователите идентифицират като оставена от носорог. Още няколко следи са оставили древен кон, както и голямо копитно животно – бик или елен.

Най-голямо внимание учените обърнали на три отпечатъка, открити във втория обект. Според тях тези отпечатъци с дължина от 17 до 23,5 см и ширина от 8 до 10 см са оставени от древни хоминини, вероятно хайделбергски хора. Освен това изследователите смятат, че това са били три различни индивида: един възрастен и две деца. Те оценили ръста на първия на 1,5 метра, на втория – на 1,35 метра, а на третия – на 1,1 метра.

Археолозите отбелязват, че по време на разкопките на втория обект са открили и няколко кремъчни артефакта, включително един инструмент с размери 78 × 71 × 27 милиметра. Освен това тук е намерена една конска кост, върху която има нарези, оставени от човек. Това, според авторите на изследването, потвърждава присъствието на древни хора в изследвания район. По-рано в Германия не са откривани следи от изкопаеми хора, както и хоботни животни.

В края на миналата година стана ясно за необичайна находка, направена в Шьонинген. Тогава учените съобщиха, че са открили кост на мечка със следи, оставени от каменни инструменти. Според изследователите преди около 300 хиляди години хайделбиргски хора са убили това голямо животно заради кожата.

ОЩЕ: Пренаписване на човешката история: Намерени са брадви на 300 000 години

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно