X
 
 

Създателят на Интернет с остри критики към глобалната мрежа

2310 0
photo of Създателят на Интернет с остри критики към глобалната мрежа
Снимка: Thinkstock
В отворено писмо британският учен и компютърен специалист Тим Бърнърс-Лий разкритикува съвременното състояние на Интернет.

Преди наближаващата 30-годишнина на глобалната мрежа беше отчетено, че половината човечество има достъп до нея. Към момента са регистрирани близо 2 милиарда уебсайта.

97% от българчетата използват интернет

Според последното проучване на Центъра за безопасен интернет 97% от българските деца използват глобалната мрежа. Почти всички те сърфир...

Създателят на Интернет отчита негативни аспекти в развитието на своето творение. За него наличието на спонсорирани от държави хакерски атаки, онлайн заплахи, език на омразата и дезинформация са силно притеснителни явления. Бърнърс-Лий разбира притесненията, че Интернет вече не е „сила за правене на добро“.

Британецът посочи и три главни причини за сегашното състояние на Интернет. Спонсорирани от държави хакерски атаки и онлайн заплахи са проблем номер едно. Те изискват ново законодателство от държавите, така че да бъдат спрени, но не за сметка на свободата в мрежата.

Като причина номер две Бърнърс-Лий посочва наложената система за печалба от реклами. Според него платформи като Facebook  и Google насърчават разпространяването на "кликбейт" и фалшиви новини, за да печeлят на гърба на обществото.

Като причина номер три за проблемите на Интернет е посочено крайното и обидно поведение в мрежата. Бърнърс-Лий смята, че е редно да се наложат по строги мерки за онлайн поведение. Британецът остро разкритикува и големите тех гиганти за това, че злоупотребяват с лична информация на потребители.

Решение на американска комисия изменя драстично правилата в интернет

Американската федерална комисия за регулиране на съобщенията (FCC) взе решение, което ще преобърне правилата в интернет. Комисията реши...

„Време е да преминем от дигитално юношество към дигитална зрялост,“ призовава Бърнърс-Лий. “Ако се откажем да изградим по-добра мрежа днес, то тя няма да ни предаде в бъдеще. Напротив, ние ще сме предали мрежата.“

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители