Тайнственият остров Матуа чака изследователи

12136
Тайнственият остров Матуа чака изследователи

Президентът на Руското географско общество Сергей Шойгу е обявил подготовката на нова експедиция за изучаване на остров Матуа.

"Сега събираме екип за остров Хогланд, Шумшу и други. Но главната експедиция ще се насочи към средната част на Курилите – остров Матуа", казва Шойгу.

24-та българска антарктическа експедиция заминава за Аржентина

Група от 24-та българска антарктическа експедиция, водена от проф. Христо Пимпирев, заминава тази вечер за Аржентина. Двама геолози от ...

В началото на Втората световна война японците превърнали острова в мощна крепост. Не стига, че Матуа бил защитен от скали и високи брегове, ами на него допълнително построили верига от различни военни укрепления. Независимо от това съветските войски успели да превземат острова.

Впрочем от момента на фактическата капитулация на Япония на 14 август до превземането на острова от съветския десант на 27 август 1945 година японците имали достатъчно време да консервират най-ценните обекти.

Затова Матуа и досега пази много тайни. На него са се съхранили неизучени и неоткрити артефакти от Втората световна война и множество военни съоръжения. Какво от тях е мит и какво – реалност, предстои да се изясни.

По думите на Шойгу в експедицията ще бъдат поканени спелеолози, археолози, изследователи на подводния свят и военна техника. "И до днес никой не може да отговори на множество въпроси за изчезването на голямо количество оборудване за отблъскване на съветските войски, за това са необходими две активни писти и път към действащия вулкан", отбелязва президентът на РГО.

Международна експедиция по следите на древна цивилизация в Източните Родопи

В Родопите се намират каменни светилища и обсерватории, загадъчни като Стоунхендж във Великобритания и по-стари от египетските пирамиди...

Първата камчатско-курилска експедиция е стартирала още в края на юли 2003 година. Проведено е уникално изследване, чиято основна цел било наземното и подводното изследване на остров Матуа. 15-ата и последна засега експедиция е завършила през 2012 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com