Тайнствено изчезнал през 1904 г. параход е открит край бреговете на Австралия

41416
Тайнствено изчезнал през 1904 г. параход е открит край бреговете на Австралия
Снимка: Mitchell Library, State Library of New South Wales

Екип водолази от австралийския правителствен изследователски център CSIRO откри на морското дъно парахода „Немезида“ (SS Nemesis), изчезнал край бреговете на Нов Южен Уелс през 1904 г.

Както съобщава Phys.org, изследователите са разкрили 120-годишната мистерия. Това направили членове на експедицията на борда на научния кораб Investigator, които тръгнали да търсят парахода, изчезнал в началото на миналия век. Те успели да намерят „Немезида“, 73-метров параход с железен корпус, изчезнал безследно в морето през 1904 г.

Известно е, че корабът „Немезида“ е следвал рейс от Нюкасъл до Мелбърн с товар въглища. Той изчезнал по време на буря край бреговете на Нов Южен Уелс. Смята се, че всичките 32 души на борда му са загинали. Търсенето на кораба не довело до успешен резултат. До последно местонахождението му беше неизвестно.

Едва през май 2022 г. компанията за морски изследвания Subsea Professional Marine Services открила неизвестен потънал кораб и съобщила за това на властите. Първоначалният оглед бил извършен с дистанционно управляем безпилотен подводен апарат. По това време обаче не било възможно да се идентифицира потъналият кораб.

В края на 2023 г. на мястото на катастрофата била изпратена научна експедиция. Екипът на CSIRO използвал най-съвременни многолъчеви ехолоти и високочувствителни дълбоководни камери, за да изследва останките на кораба. Получените с тяхна помощ данни и изображения помогнали за създаването на подробна карта на морското дъно и самия потънал кораб.

„Имахме голям късмет с условията за заснемане и екипът ни на борда свърши отлична работа по създаването на невероятни изображения на корабокрушението“, казва мениджърът на мисията на CSIRO Джейсън Фейзи. „Изследвахме потъналия кораб по цялата дължина с нашата камера, като заснехме много детайли от конструкцията, включително някои вътрешни помещения.“

Установено било, че изчезналият параход „Немезида“ вече 120 години почива на дълбочина от 160 метра, приблизително на 28 километра от брега на Уулонгонг, Нов Южен Уелс. Той се намира на края на континенталния шелф и стои вертикално на морското дъно. Изображенията показват значителни увреждания както на носа, така и на кърмата.

Някои ключови детайли останали неповредени, включително двете котви на кораба. По тях станало възможно да се идентифицира корабът. Впрочем „Немезида“ първоначално е бил пътнически параход, но след това е превърнат в товарен кораб и адаптиран за транспортиране на въглища.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно