Това е диетата, която намалява рисковете от COVID-19

5108
Това е диетата, която намалява рисковете от COVID-19
Снимка: iStock

Здравословно хранене, базирано на принципите на средиземноморската диета, може да бъде новата стратегия за предотвратяване на разпространението на коронавирус и намаляването на броя на тежките случаи на COVID-19. До това заключение са стигнали италиански учени. Статията е публикувана в списание Medicina, съобщава РИА Новости.

Многобройни изследвания показват, че средиземноморската диета, поради своите противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства, намалява риска от много сериозни хронични заболявания. Учени от университета Magna Græcia в Катандзаро и Европейския институт по онкология в Милано са решили да проверят дали този вид хранене има защитен ефект срещу коронавирусна инфекция.

Средиземноморската диета вече е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО

Средиземноморската диета беше призната от ЮНЕСКО и включена в тазгодишния му списък на световното нематериално културно наследство. Реш...

След обработка на данни от европейски проучвания авторите са установили, че смъртните случаи, свързани с COVID-19, и придържането към средиземноморската диета в 23 страни, имат значима отрицателна корелация.

Средиземноморската диета е вид хранене, базирано на традиционни ястия и напитки от южноевропейския регион. Характеризира се с висока консумация на нерафинирани зърнени храни, плодове, зеленчуци, бобови култури и зехтин, умерена консумация на млечни продукти и вино и ниска консумация на месо.

Една от най-честите причини за смърт при COVID-19 е цитокиновата буря, или прекомерна противовъзпалителна реакция на организма. По-рано е било доказано, че тази диета намалява възпалението и оксидативния стрес, като потиска образуването на такива противовъзпалителни цитокини като тумор некрозис фактор алфа (TNF-алфа), интерлевкин-6 (IL-6) и С-реактивен протеин.

Независимо че нито един хранителен продукт не е в състояние да предотврати или излекува COVID-19, авторите отбелязват, че в средиземноморската диета има множество продукти и хранителни вещества, които могат да намалят възприемчивостта към коронавируса или да намалят тежестта на заболяването.

Изследване: Клетъчният имунитет изглежда по-важен за борба с COVID-19

Резултатите от цифрова симулация, проведена от китайски учени, показват, че Т-клетките играят още по-важна роля в борбата с коронавирус...

Благоприятният ефект на средиземноморската диета според учените е свързан с изобилието от здравословни храни с високо съдържание на фибри, полиненаситени мастни киселини, минерали, витамини, полифеноли и антиоксиданти. В същото време в нея има малко продукти с високо съдържание на мазнини, нишесте, рафинирана захар и трансмастни киселини.

Плодовете, пълнозърнестите храни, зеленчуците и рибата в средиземноморската диета намаляват възпалението в организма, докато продуктите с високо съдържание на наситени мазнини - като преработено червено месо, сирене и млечни продукти - усилват възпалението.

"При извънредна ситуация, когато приоритетна задача се явява снижаването на възприемчивостта към вируса SARS-CoV-2 сред населението като цяло, е от решаващо значение да се следват всички препоръки - пишат авторите. – Лесно може да се спазва дневен режим, състоящ се от бобови култури, плодове, зеленчуци и зехтин."

Диетата, базирана на естествени продукти, в съчетание с отказ от тютюнопушенето и редовна физическа активност, може съществено да снижи възприемчивостта към SARS-CoV-2, смятат учените.

Опасните последствия за мъжете след прекаран COVID-19

Според учените една от проявите на постковиден синдром при мъжете е разстройството на потентността. Авторите на наскоро публикувана обз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно