Тумор в менюто. Как храненето е свързано с рак

23395
Тумор в менюто. Как храненето е свързано с рак
Снимка: iStock/Guliver

Според Световната здравна организация ракът е отнел живота на десет милиона души през 2020 г., а над 19 милиона са били диагностицирани. Сред причините за злокачествените тумори учените назовават начина на живот и не на последно място храненето. Помага ли диетата за предотвратяване на онкологични заболявания?

Повече ябълки, по-малко хамбургери

Експертният доклад „Диета, хранене, физическа активност и рак: глобална перспектива“ на Световната фондация за изследване на рака (WCRF) за 2018 г. има общи препоръки, които допринасят за превенцията на рака. Например избягване на сладко и месни полуфабрикати като шунка и бекон. И да не се пресолява храната.

Идеалната закуска, която регулира кръвното

Ежедневната употреба на кисело мляко помага да се снижи кръвното налягане при хипертония, са изяснили учените. Резултатите от тяхното и...

Тези съвети се основават на научни изследвания, които анализират връзката между честотата на диагностицирането на рак и спазването на определени стилове на хранене. По този начин консумацията на червено месо и продуктите от неговата преработка повишава риска от колоректален рак. Млечните продукти, пълнозърнестите храни и фибрите, напротив, го намаляват.

Осолената риба по кантонски увеличава вероятността от развитие на рак на назофаринкса, алкохолните напитки - рак на устната кухина, фаринкса и ларинкса, хранопровода и рак на гърдата (преди и след менопаузата). Кафето от своя страна намалява риска от рак на черния дроб.

Витамин D, калций и селен също са обещаващи за профилактика на онкология, отбелязва Кристина Бамиа, професор по епидемиология и медицинска статистика в Националния университет в Атина, автор на енциклопедичната статия „Начин на живот, който намалява риска от рак“.

Хората обаче рядко спазват тези препоръки. Например средният американец яде твърде много наситени и малко мононенаситени мазнини, а също в неговото меню липсват фибри, зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Подобна картина се наблюдава в много развити страни по света, пише РИА Новости.

Каква е ползата от препоръките

За да препроверят изводите на експертите на WCRF, учени от Европа и Съединените щати са анализирали 860 изследвания, посветени ва връзката между храненето и риска от развитие на различни видове рак. Авторите подчертават, че не всички резултати са убедителни, но има и достоверни изводи.

Наздравици без вреда за фигурата по празниците. Възможно е!

Диетоложката Дженифър Брунинг е посочила начин да отпразнуваме Нова година и да прекараме зимните празници, без да навредим на фигурата...

Всъщност млякото и млечните продукти, калцият и пълнозърнестите храни намаляват вероятността от рак на дебелото черво, докато злоупотребата с алкохол - напротив, я увеличава. Хранопроводът, черният дроб и млечните жлези също страдат от опияняващите напитки. Потвърдили са се изводите, че кафето намалява риска от рак на черния дроб, както и от базалноклетъчен карцином на кожата.

През 2020 г. шведски учени са публикували кохортно изследване през 2020 г., за да разберат как в страната се следват диетичните насоки на WCRF и дали има осезаеми ползи от тях. Те анкетирали около 30 хил. мъже и 25 хил. жени и установили, че лъвският дял от шведите не следва съветите на водещите експерти. И напразно, защото са ефективни.

Учени от Университета на Южна Каролина са проследили връзката между здравословното и нездравословното хранене и вероятността от рак. Първото е ориентирано към зеленчуци и плодове, картофи, бобови растения. За второто е характерно високо ниво на консумация на червени и преработени меса, сладки напитки, чипсове, рафинирани въглехидрати като захар.

Установено било, че нездравословното хранене повишава риска от рак на ректума. Вредата от алкохола била потвърдена и тук. Информацията относно рака на гърдата, простатата и панкреаса изисква проверка.

Здравословната диета – например средиземноморската, която днес е популярна в света – означава много плодове, зеленчуци, ядки и бобови растения, умерена консумация на риба, зехтин и алкохол, малко червено и преработено месо, млечни продукти. По данни на учените с нея е по-малко вероятно да се получи рак на стомаха, дебелото черво, гърдата, панкреаса и простатата.

На строга диета 

Близнаци проведоха експеримент с веганска и месна диета. Вижте резултата

Популярни британски блогъри, братята близнаци Хюго и Рос Търнър, са провели експеримент за определяне на ефективността на диетите. Един...

Експерименти с диети помагат да се разбере как се хранят раковите клетки и да се разработят нови начини за борба с тях. Такова изследване наскоро е проведено от учени от Масачузетския технологичен институт (MIT). Те решили да проверят дали диета, базирана на дефицит на въглехидрати, потиска злокачествените тумори.

Раковите клетки изискват много енергия за растеж, която те вземат от глюкозата (въглехидратите), а липидите са необходими за изграждането на клетъчните мембрани. Всичко това те получават от постъпващата в организма храна. Съответно, ако се поставят на гладна дажба, те ще спрат да се размножават.

От предишни изследвания е известно, че нискокалоричната диета в някои случаи може да забави растежа на тумора и да удължи живота на болните животни. Ефектът от кетогенната диета върху дефицита на въглехидрати е по-слабо изучен. Тя насърчава тялото да премине към нови източници на енергия и вместо глюкоза да използва кетонни тела, които се синтезират в черния дроб от дълговерижни мастни киселини.

Мишки, страдащи от рак на панкреаса, били поставени на кетогенна диета: 90 процента мазнини, 9 процента протеини, 1 процент въглехидрати. При други просто намалили калориите с четиридесет процента за сметка на въглехидратите.

В организмите и на двете групи мишки нивата на глюкозата спаднали, снижила се и активността на стеароил-КоА десатуразата (SCD), ензим, отговорен за превръщането на наситените мастни киселини в ненаситени. Това е важно за независимия синтез на липиди в раковите клетки при недостиг отвън. Тук се проявила разликата между диетите. Кетогенната диета в излишък снабдявала туморите с мазнини - източник на липиди, а нискокалоричната, напротив, ги лишавала както от енергия, така и от строителен материал за клетъчните мембрани.

Най-добрите супи за отслабване

С все по-голямото застудяване ни се иска вкусна и питателна храна. За съжаление много от зимните ястия са не само висококалорични, но и...

По такъв начин нискокалоричната диета по-ефективно потискала туморния растеж.

Тъй като подобни експерименти не могат да се провеждат върху хора, учените са изследвали данните з 1165 пациенти с рак на панкреаса, опитвайки се да проследят връзката между диетата им и оцеляването. Авторите са установили, че видът на консумираните мазнини изглежда важен при диетите с ниско съдържание на захар, но данните са непълни, за да се направят заключения за ранния ефект на диетата върху динамиката на рака.

Изследователите подчертават, че не са се стремили да предоставят хранителни препоръки за онкоболни: нискокалоричната диета може да има опасни странични ефекти.

Но направените изводи ще бъдат полезни за разработването на медикаменти, които забавят растежа на туморите. Една от възможните терапевтични стратегии е потискането на ензима SCD, който лишава туморните клетки от способността да произвеждат ненаситени мастни киселини.

„Има достатъчно доказателства, че диетата може да повлияе на динамиката на рака, но това не е панацея“, казва водещият автор на изследването Матю ван дер Хейден, директор на Института за интегративни изследвания на рака в Масачузетския технологичен институт и практикуващ онколог. Той отбелязва, че за да се избере правилният начин на хранене във всеки отделен случай, е необходима консултация с лекар. По думите му пациентите често питат за потенциалните преимущества от различните диети, но научните доказателства невинаги са достатъчни, за да се дадат убедителни съвети.

СЗО: Приемът на трансмазнини в бедните страни води до сърдечни болести

Приемът на вредните трансмазнини, съдържащо се в храните в по-бедните държави продължава да е висок, което е причината там да има най-г...

Независими експерти отбелязват, че резултатите, получени при експерименти с мишки, са доста важни, но не могат да бъдат екстраполирани върху хората без допълнителни клинични изследвания.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно