Учен: Тоталният климатичен срив е неизбежен, светът скоро ще е неузнаваем

3802
Учен: Тоталният климатичен срив е неизбежен, светът скоро ще е неузнаваем
Снимка: iStock

Чупещи рекорди горещи вълни и екстремни метеорологични явления са само началото на глобалната климатична криза, предупреждава водещ британски учен. През последния месец за стотици милиони хора в Европа изменението на климата стана напълно реално. Температурите във Великобритания достигнаха 40° за първи път в историята, докато Франция, Португалия, Испания, Гърция и Хърватия се борят с горски пожари от дни и дори от седмици.

Вече няма шанс да избегнем опасен, глобален климатичен срив. Преминахме точката, от която няма връщане, и можем да очакваме бъдеще, в което смъртоносните горещи вълни и температури над 50° ще бъдат често срещани в тропиците, лятото в умерените географски ширини неизменно ще бъде все по-горещо, а океаните - все по-топли. Стряскащите прогнози са на британския учен Бил Макгуайър, цитиран от в. “Гардиан”.

Какво е значението на промените в нивото на световния океан

Морското ниво е основна граница между атмосферата и хидросферата, а неговото положение е от особено голямо значение за процесите при бр...

Твърде дълго пренебрегвахме изричните предупреждения, че нарастващите въглеродни емисии опасно нагряват Земята. Сега ще платим цената за нашето самодоволство под формата на бури, наводнения, суши и горещи вълни, които лесно ще надминат сегашните крайности, смята ученият, който е професор по геофизични и климатични изследвания в Лондонския университет. “Дете, родено през 2020 г., ще се сблъска с много по-враждебен свят от своите баба и дядо”, категоричен е Макгуайър, цитиран от 24 часа.

Голяма част от останалите експерти по климата твърдят, че все още ни остава време, макар и не много, за да постигнем значимо намаляване на емисиите на парникови газове. Подобни твърдения се отхвърлят от Бил Макгуайър. “Познавам много хора, работещи в сферата на климата, които казват едно публично, но съвсем различно нещо в неформална среда. Всички те са много уплашени от бъдещето, но няма да признаят това публично. Наричам това климатично успокояване и вярвам, че то само влошава нещата”, казва Макгуайър. “И докато се насочваме към 2023 г., светът навън вече е различен. Скоро ще бъде неузнаваем за всеки един от нас”, казва той. Вече сме свидетели на тази реалност, докато свирепите горски пожари стават повсеместни. 

Подкрепени от 123 пожарни коли, над 400 пожарникари в Португалия се борят с огромен горски пожар само на 30 км северно от столицата Лисабон. Високите температури и силният вятър затрудняват работата им. Много местни жители напуснаха домовете си от страх. Подобно на други европейски страни, през последните седмици Португалия преживя гореща вълна, като в части на страната температурите надхвърлиха 40°.

В Югоизточна Франция нови огнища изпепелиха 350 хектара, а пожарникар беше сериозно ранен. На около 20 км от втория по-големина град Марсилия пламъците спряха движението по магистралата заради задимяване. Франция е на прага на нова гореща вълна, като в сряда се очакват температури между 35 и 40І°.

Повечето страни в света са тотално неподготвени за промените в климата, показва доклад

Големи икономики като Индия, Бразилия и Русия са изправени пред "каскадни" кризи, предизвикани от изменението на климата, като продовол...

Висок риск от пожари има и в Гърция, където бяха издадени предупреждения за Халкидики и Солун, както и за островната група Споради. Застрашени са и островите в Северно Егейско море - Хиос, Самос и Икария.

Най-обширният пожар в американския щат Калифорния за тази година също продължава да се разраства, разпалван от силните ветрове. По информация на "Скай нюз" площта му се е увеличила цели 62 пъти само през нощта в неделя срещу понеделник Над 2000 местни жители получиха нареждане да се евакуират, а стихията вече унищожи над 20 000 хектара от националния горски парк "Кламат". Губернаторът обяви извънредно положение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно