Учени използват слънчевата енергия за пречистването на водата

1710
Учени използват слънчевата енергия за пречистването на водата
Снимка: iStock/Guliver

Нов модел на структурата на съединенията с фотокаталитични свойства са разработили учени от университета "Лобачевски" в Русия. Според авторите, изследването предоставя нови възможности за използването на енергията на слънчевата светлина за прочистването на водите от органични замърсявания. Статия по темата е публикувана в Journal of Solid State Chemistry.

Попадането на органични замърсители в отпадъчните води - цикличен ароматен въглеводороди, пестициди, фенол, полихлорирани бифенили, е страничен ефект от човешката дейност. Тези химикали и съединения влияят отрицателно върху екосистемата, а в резултат на това и върху човешкото здраве, предаде БГНЕС.

5 неща по-вредни от цигарите

Дори и да не пушите, винаги ще има навици, от които трябва да се откажете или да ограничите, за да удължите живота си и да го направите...

Днес учените по света работят върху повишаването на ефективността на пречиствателните системи за вода, включително с помощта на за фотокаталитичното разлагане на органичните отрови и химикали.

Фотокатализата е ускорена химическа реакция с помощта на взаимодействието на катализатор със светлината. Някои фотокатализатори при поглъщането на светлина окисляват органичните вещества, което се използва за прочистване на отпадните води.

Според учените, за промишлени нужди се ползва титанов диоксид TiO2, който е евтин, но реагира на видима светлина в относително тесен диапазон, което значително намалява неговата ефективност. За целта в университета „Лобачевски“ са синтезирали няколко вещества, за да установят на експериментално ниво техните фотокаталитични свойства.

В резултат на това учените синтезират нови съединения, съдържащи телур. Създадените на тази основа фотокатализатори са химически стабилни във водни разтвори и органични разтворители, което ще им позволи да се използват дълго време.

Учени: Слънцето помага срещу COVID-19

Учени от Северозападния университет в Илинойс, САЩ, са открили пряка връзка между високата смъртност от новия коронавирус и дефицита на...

Получените съединения позволяват с тях да се работи във видимия диапазон на светлината, т.е. директно да се използва енергията на слънчевата светлина, за да инициира началото на реакциите на фотокаталитично окисление. Когато се използват такива материали в страни с висока слънчева активност през деня, няма да са необходими допълнителни енергийни разходи за активиране на процеса, какъвто е случаят с титановия диоксид. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Голямо земетресение: САЩ чакат част от разлома Сан Андреас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно