Учени откриха начин да направят кафето по-вкусно

5046
Учени откриха начин да направят кафето по-вкусно
Снимка: iStock

Изследователи от САЩ са измислили прост метод за намаляване на статичното електричество, генерирано при смилането на кафеени зърна, което води до по-богат вкус и аромат на кафето. Учените дават и конкретни препоръки как да се постигне това.

ОЩЕ: Утайката от кафе - ключ към преодоляването на нелечими заболявания

Кафето е една от най-любимите напитки на огромен брой хора. Около една трета от него се консумира в страните производителки, по-конкретно Бразилия и Индонезия. Но най-големите потребители и вносители на кафе остават Европейският съюз (особено Германия, Италия и Франция), САЩ, Япония, Русия, Канада, Южна Корея, Алжир, Австралия, Саудитска Арабия и Турция. Не е изненадващо, че баристите и просто ценителите на напитката са във вечно търсене да я направят по-вкусна. Учените работят над същата задача.

Този път с нея се заели химици и физици от Орегонския университет (САЩ). Техният начин за подобряване на вкуса и аромата на напитката е просто да напръскат кафеените зърна с вода преди смилане. Интересното е, че много опитни баристи от дълго време правят това интуитивно.

Но учените са успели да отговорят на въпроса какво количество вода може да се нарече оптимално за подобряване на вкуса на напитката и обяснили физическите и химичните процеси: какво точно се случва с кафеените зърна, когато се навлажнят с вода. Изводите на изследователите са представени в списание Matter.

Тайната е, че намокрянето с вода намалява статичното електричество, генерирано по време на смилането на цели кафеени зърна, което в противен случай ги кара да се слепват (и също да запушват мелничката). Смилането на зърната създава много триене, тъй като частиците се трият една в друга и се разпадат. Този процес генерира статично електричество (отделяне на заредени частици) и е подобен на триенето на прахови частици във вулкани, когато се образува мълния.

Учените имали на разположение набори от кафеени зърна, които се различавали едно от друго по произход, време за печене и съдържание на влага. Част от тях учените изпекли сами в лабораторията. След това ги смилали и измервали статичното електричество във всяка порция зърна, а също така сравнили размера на частиците и вкуса на готовата напитка. Учените са доказали, че по-голямата част от статичното електричество след смилането възниква не толкова от триенето на зърната едно в друго, а от тяхното разрушаване.

ОЩЕ: Кафе с кроасан, кафе с мляко... Да, ама не!

Най-сухите, силно изпечени зърна произвеждат повече статично електричество от по-слабо изпечените зърна. Авторите на изследването предполагат, че първите са по-крехки и се разрушават по-бързо от вторите, които задържат влага. Затова учените добавяли малко вода, преди да смелят зърната. Това, както се очаквало, намалило статичното електричество и също така увеличи времето за приготвяне на кафето. Но зятова то станало по-силно и ароматно.

За да се постигне този ефект, изследователите съветват да се добавят около 20 микролитра (един микролитър е равен на 0,001 милилитра) вода на грам кафе, или около половин милилитър за обичайна доза еспресо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com