Учени: "Зомби вируси", открити в Сибир, могат да отключат нова страшна пандемия

10146
Учени: "Зомби вируси", открити в Сибир, могат да отключат нова страшна пандемия
Снимка: БГНЕС

Учени предупреждават, че човечеството е изправено пред нова странна заплаха от пандемия. Твърди се, че древни вируси, замразени в т.нар. арктически "вечен" мраз (вечна замръзналост), един ден могат да се освободят от затоплящия се климат на Земята и да предизвикат голяма епидемия от болести.

Какво са "зомби вирусите"?

Щамове на тези микроби от Матусал или както още са известни - "зомби вируси", вече са изолирани от изследователи, които изразяват опасения, че може да бъде предизвикана нова глобална медицинска криза. И то не от ново за науката заболяване, а от болест от далечното минало.

В резултат на това учените започнаха да планират мрежа за наблюдение в Арктика, която да установи ранните случаи на заболяване, причинено от древни микроорганизми. Освен това тя ще осигури карантина и експертно медицинско лечение на заразените хора, за да се ограничи епидемията и да се спрат заразените да напускат региона, пише The Guardian.

Още: СЗО: Светът трябва да се готви за болестта X

Опасност

"В момента анализите на заплахите от пандемии се фокусират върху болести, които могат да се появят в южните региони и след това да се разпространят на север", казва генетикът Жан-Мишел Клавери от Университета Екс-Марсилия. "За разлика от това, малко внимание се отделя на епидемия, която може да възникне в крайния север и след това да се разпространи на юг - и това според мен е пропуск. Там нагоре има вируси, които имат потенциала да заразят хората и да започнат ново огнище на болестта".

Тази теза е подкрепена от вирусолога Марион Купманс от медицинския център "Еразъм" в Ротердам: "Не знаем какви вируси се крият там, във вечната замръзналост, но мисля, че съществува реален риск да има такива, способни да предизвикат епидемия от болести - да речем, на древна форма на полиомиелит. Трябва да предположим, че нещо подобно може да се случи".

Още: Неизвестна бъдеща болест, 20 пъти по-смъртоносна от Covid, ще обсъждат в Давос

Вирусите в Сибир

През 2014 г. Клавери ръководи екип от учени, които изолират живи вируси в Сибир и показват, че те все още могат да заразяват едноклетъчни организми, въпреки че са били погребани във вечната замръзналост в продължение на хиляди години. Изследвания, публикувани миналата година, разкриха съществуването на няколко различни вирусни щама от седем различни места в Сибир и показаха, че те могат да заразяват култивирани клетки. Една от пробите на вируса е била на 48 500 години.

Снимка: БГНЕС

"Вирусите, които изолирахме, бяха способни да заразяват само амеби и не представляваха риск за хората", казва Клавери. "Това обаче не означава, че други вируси, които в момента са замразени във вечната замръзналост, не може да са в състояние да предизвикат заболявания при хората. Например идентифицирахме геномни следи от поксвируси и херпесвируси, които са добре познати човешки патогени".

Още: "Нужно е да направим повече": ООН с притеснение, че светът не е готов за нова пандемия

Какво е вечната замръзналост?

Вечната замръзналост покрива една пета от северното полукълбо и е съставена от почва, която се е задържала при температури под нулата за дълги периоди от време. Някои слоеве са останали замръзнали в продължение на стотици хиляди години, откриват учените.

"Същественото за вечната замръзналост е, че тя е студена, тъмна и в нея липсва кислород, което е идеално за запазване на биологичен материал", казва Клавери пред Observer. "Можете да сложите кисело мляко във вечна замръзналост и то да е годно за консумация и след 50 000 години".

Вечната замръзналост обаче се променя. Горните слоеве на основните запаси на планетата - в Канада, Сибир и Аляска - се топят, тъй като изменението на климата засяга непропорционално много Арктика. Според метеоролозите регионът се нагрява няколко пъти по-бързо от средния темп на нарастване на глобалното затопляне.

Клавери допълва, че въпреки това най-непосредственият риск не е прякото топене на вечната замръзналост.

"Опасността идва от друго въздействие на глобалното затопляне - изчезването на арктическия морски лед. Това позволява увеличаване на корабоплаването, трафика и промишленото развитие в Сибир. Планират се огромни минни дейности, които ще пробият огромни дупки в дълбоката вечна замръзналост, за да се добиват нефт и руди. Тези операции ще освободят огромни количества патогени, които все още виреят там. Миньорите ще влизат и ще дишат вирусите. Последиците могат да бъдат катастрофални", предупреждава той.

Още: Проф. Кантарджиев: COVID-19 се превърна в сезонна вирусна инфекция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно