Учени: "Зомби вируси", открити в Сибир, могат да отключат нова страшна пандемия

10384
Учени: "Зомби вируси", открити в Сибир, могат да отключат нова страшна пандемия
Снимка: БГНЕС

Учени предупреждават, че човечеството е изправено пред нова странна заплаха от пандемия. Твърди се, че древни вируси, замразени в т.нар. арктически "вечен" мраз (вечна замръзналост), един ден могат да се освободят от затоплящия се климат на Земята и да предизвикат голяма епидемия от болести.

Какво са "зомби вирусите"?

Щамове на тези микроби от Матусал или както още са известни - "зомби вируси", вече са изолирани от изследователи, които изразяват опасения, че може да бъде предизвикана нова глобална медицинска криза. И то не от ново за науката заболяване, а от болест от далечното минало.

В резултат на това учените започнаха да планират мрежа за наблюдение в Арктика, която да установи ранните случаи на заболяване, причинено от древни микроорганизми. Освен това тя ще осигури карантина и експертно медицинско лечение на заразените хора, за да се ограничи епидемията и да се спрат заразените да напускат региона, пише The Guardian.

Още: СЗО: Светът трябва да се готви за болестта X

Опасност

"В момента анализите на заплахите от пандемии се фокусират върху болести, които могат да се появят в южните региони и след това да се разпространят на север", казва генетикът Жан-Мишел Клавери от Университета Екс-Марсилия. "За разлика от това, малко внимание се отделя на епидемия, която може да възникне в крайния север и след това да се разпространи на юг - и това според мен е пропуск. Там нагоре има вируси, които имат потенциала да заразят хората и да започнат ново огнище на болестта".

Тази теза е подкрепена от вирусолога Марион Купманс от медицинския център "Еразъм" в Ротердам: "Не знаем какви вируси се крият там, във вечната замръзналост, но мисля, че съществува реален риск да има такива, способни да предизвикат епидемия от болести - да речем, на древна форма на полиомиелит. Трябва да предположим, че нещо подобно може да се случи".

Още: Неизвестна бъдеща болест, 20 пъти по-смъртоносна от Covid, ще обсъждат в Давос

Вирусите в Сибир

През 2014 г. Клавери ръководи екип от учени, които изолират живи вируси в Сибир и показват, че те все още могат да заразяват едноклетъчни организми, въпреки че са били погребани във вечната замръзналост в продължение на хиляди години. Изследвания, публикувани миналата година, разкриха съществуването на няколко различни вирусни щама от седем различни места в Сибир и показаха, че те могат да заразяват култивирани клетки. Една от пробите на вируса е била на 48 500 години.

Снимка: БГНЕС

"Вирусите, които изолирахме, бяха способни да заразяват само амеби и не представляваха риск за хората", казва Клавери. "Това обаче не означава, че други вируси, които в момента са замразени във вечната замръзналост, не може да са в състояние да предизвикат заболявания при хората. Например идентифицирахме геномни следи от поксвируси и херпесвируси, които са добре познати човешки патогени".

Още: "Нужно е да направим повече": ООН с притеснение, че светът не е готов за нова пандемия

Какво е вечната замръзналост?

Вечната замръзналост покрива една пета от северното полукълбо и е съставена от почва, която се е задържала при температури под нулата за дълги периоди от време. Някои слоеве са останали замръзнали в продължение на стотици хиляди години, откриват учените.

"Същественото за вечната замръзналост е, че тя е студена, тъмна и в нея липсва кислород, което е идеално за запазване на биологичен материал", казва Клавери пред Observer. "Можете да сложите кисело мляко във вечна замръзналост и то да е годно за консумация и след 50 000 години".

Вечната замръзналост обаче се променя. Горните слоеве на основните запаси на планетата - в Канада, Сибир и Аляска - се топят, тъй като изменението на климата засяга непропорционално много Арктика. Според метеоролозите регионът се нагрява няколко пъти по-бързо от средния темп на нарастване на глобалното затопляне.

Клавери допълва, че въпреки това най-непосредственият риск не е прякото топене на вечната замръзналост.

"Опасността идва от друго въздействие на глобалното затопляне - изчезването на арктическия морски лед. Това позволява увеличаване на корабоплаването, трафика и промишленото развитие в Сибир. Планират се огромни минни дейности, които ще пробият огромни дупки в дълбоката вечна замръзналост, за да се добиват нефт и руди. Тези операции ще освободят огромни количества патогени, които все още виреят там. Миньорите ще влизат и ще дишат вирусите. Последиците могат да бъдат катастрофални", предупреждава той.

Още: Проф. Кантарджиев: COVID-19 се превърна в сезонна вирусна инфекция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учените разкриват мистерията с произхода на древното „дърво на живота“

Въглеродният диоксид се увеличава 10 пъти по-бързо, отколкото през последните 50 000 г.

Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Товарете мозъка си, за да се предпазите от деменция

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com