Умишлено заразяване с коронавирус: една от идеите за по-бърза ваксина

7326
Умишлено заразяване с коронавирус: една от идеите за по-бърза ваксина
Снимка: A1

Разработването на ваксини обикновено отнема десетилетия, но експертите търсят начини да съкратят процеса на създаването на ваксина срещу коронавирус до 12-18 месеца. Гаранции, че ще успеят - няма. Не е ясно и до колко изпитанията върху хора с умишлено заразяване ще ускорят този график. Според експертите самите изпитания може да отнемат два месеца, но създаването на версия на вируса за заразяване на хора (най-важната част от всякакви подобни изпитания) вероятно ще отнеме 6 месеца най-малко. 

"Ние сме длъжни да търсим пътища, които не са типични при разработването на ваксини", казва Стенли Плоткин, почете професор по педиатрия в университета в Пенсилвания и експерт по ваксините, който в началото на този месец излезе със статия в подкрепа на изпитания върху хора с умишлено заразяване. Според Плоткин "ако по пътя не възникне проблем, би било разумно да се надяваме, че изпитанията върху хора с умишлено заразяване може да се проведе след 4 месеца". Доктор Плоткин отбелязва, че най-близката цел не е ваксина за масова употреба, а такава за екстремно ползване в групи с висок риск.

Европейски експерти: Лекарствата ACE-инхибитори и ARBs не повишават риска при COVID-19

Мъжете имат по-високи нива на ензим в кръвта, използван от новия коронавирус да заразява клетките, показаха резултатите от голямо европ...

Експертите се обединяват около мнението, че дори ако за ускоряването на появата на ваксина се прилагат изпитания върху хора, в крайна сметка ще е необходимо да се проведат по-широки изследвания. Изданието напомня, че "всякакви опити върху хора с умишлено заразяване ще се провеждат в строго контролирани условия. Когато подобни изпитания са се използвали в миналото за разработването на ваксини и лекарства, то е ставало въпрос за заболявания, чието протичане и ефекти са били известни в по-голяма степен, отколкото Covid-19. 

Например, учените се борят с грипа, като се опитват да разработят по-ефективна и продължителна ваксина. Грипът е добре изучен, добре известен вирус и учените са убедени, че могат да въведат негово точно количество на млади и здрави доброволци без да ги убият. 

"Изпитанията с умишлено заразяване са на дневен ред, когато не е възможно разработването на традиционни ваксини. През 2017 година Националният здравен институт на САЩ препоръча да не се провеждат опити върху хора с умишлено заразяване със Зика по етични съображения. Но сега, когато традиционните изпитания на ваксини могат да бъдат затруднени, отчасти заради това, че огнищата на Зика са толкова непредсказуеми, учените се подготвят за опити върху хора с умишлено заразяване, въпреки че още не са получили одобрение. Що се отнася до коронавируса съществуват много рискови фактори и неопределености. 

"Започваме работа с този напълно нов вирус, за който знаем много малко", казва Катлин Нойзил, директор на центъра за разработване на ваксини и глобално здравеопазване при медицинската школа на университета в Мериленд. Според нея изпитанията върху хора с умишлено заразяване няма да ускорят процеса по създаването на ваксина. "Отчасти това е свързано с това, че за създаването на версия на вирус, който ще бъде използва в изпитанията, може да мине време. Този щам трябва да бъде създаден в съответствие с държавните стандарти и тестван, за да се подбере правилната дозировка.", смята Нойзил.

Мъжете са по-уязвими на коронавируса - има научно обяснение защо

В сравнение с жените, мъжете са по-уязвими на инфекция с COVID-19 поради по-високата концентрация на ангиотензин-конвертиращия ензим 2 ...

Дейвид Магнус, директор на Стандфордския център по биомедицинска етика привежда и друг проблем, свързан с умишленото заразяване е в това, че ако доброволецът се разболее няма ефективни начини на лечение. "Сега ние не можем да получим адекватно съгласие (на доброволците за участие в изследването), защото в действителност ние не можем да съобщим на хората какви са рисковете или ще придобият ли имунитет", обяснява Магнус. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com