В бъдеще ГМО-органи от прасета ще могат да се трансплантират на хора

5789
В бъдеще ГМО-органи от прасета ще могат да се трансплантират на хора
Снимка: Getty Images/Guliver

Учени от Харвардския университет са открили метод за генетично модифициране на свинска ДНК, за да бъде съвместима с човешкото тяло. Откритието може да позволи органи от прасета да се трансплантират на хора, пише The Telegraph.

От десетилетия се правят опити тъкан от прасета да се модифицира така, че да не бъде отхвърляна от човешкия организъм, но досега имунната система е възпрепятствала успеха на тези научни начинания. Свинската ДНК съдържа вид ретровирус, който инфектира човешките клетки и прави трансплантацията невъзможна.

И Италия забранява отглеждането на ГМО

Италия е уведомила Европейската комисия, че ще забрани отглеждането на генномодифицирани организми в рамките на европейски закон, който...

Сега проф. Джордж Чърч и колегите му са използвали революционна технология, наречена Crispr, за да отстранят ретровируса от генетичния код. При тестове върху ембриони на прасета в ранна фаза на развитие проф. Чърч е успял да елиминира всички 62 копия на ретровируса от клетките. При трансплантация в лабораторни условия вероятността модифицираните клетки да заразят бъбречните клетки е била 1000 пъти по-малка. Екипът се надява да създаде клонинги на прасета без ретровирус, чиито органи могат да се присаждат.

Изследователите все още не са преодолели напълно причините за отхвърлянето от страна на имунната система, но проф. Чърч изтъква, че откритието проправя път към трансплантацията на животински органи на хора, позната като ксенотрансплантация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно