В "града на мъртвите" е открит загадъчен подземен лабиринт

55789
В "града на мъртвите" е открит загадъчен подземен лабиринт
Снимка: Thayne Tuason / CC BY 4.0

В Мексико археолози от Националния институт по история и антропология (INAH) са провели радарно проучване на града на сапотеките Митла и са открили следи от тайнствен подземен лабиринт.

Резюме на изследването е публикувано на уебсайта на INAH. Археолозите са използвали няколко съвременни технологии, включително георадар (GPR), електротомография (ERT) и интерферометрия на околния сеизмичен шум (AIRSA). Целта им била търсенето на потенциални археологически обекти, намиращи се под църквата "Свети апостол Павел".

Тя е построена от испанците през 17. век върху руините на град Митла, смятан за „града на мъртвите“. Според вярванията на сапотеките под Митла имало вход към подземния свят на мъртвите. Разбира се, сега Митла е археологически паметник. Този град се намира в долината Оахака в едноименния щат Оахака в Южно Мексико.

Според местната легенда горната църква е построена на входа на подземен лабиринт, който е служил като своеобразен коридор - проход от царството на живите към царството на мъртвите. Подземният свят се нарича Миктлан на местния език науатъл, което означава „мястото на мъртвите“ или „подземния свят“. В рамките на изследването археолозите първо са изследвали четириъгълен площад. В предиспанския период на него е имало езически храм, а след колонизацията испанците са построили там църква.

ОЩЕ: Археолози изследват подземния свят на Митла - "Мястото на мъртвите"

Църквата "Сан Пабло" ("Свети Павел") в Митла. Gengiskanhg / CC BY-SA 3.0

Площадът е заобиколен от четири могили, във вътрешността на които са открити празнини. Под самата църква георадарът разкрил останките от предиспански храм. Но най-интересни били „следи от лабиринт“, открити от радара. Предварителната обработка на получените данни предполага, че в централната част на паметника има три помещения, свързани с коридори. Те датират от около 1200 г. сл.Хр.

"Като цяло, три геофизични метода за изследване на недрата на археологическата зона Митла предоставиха подходяща информация, която ни позволи да направим извод за съществуването на структури и особености от археологически интерес", казва съавторът на изследването Арготе Еспино.

"Освен това, неинвазивните методи за изследване допринесоха за определянето на подземната конфигурация на Митла, древната "Леобаа" или "Къщата на гробниците" на езика на сапотеките. Тук се е намирал свещен град, предназначен предимно за почитане на предците."

Археолозите не изключват в близко бъдеще да бъдат открити и други археологически елементи, например кухини, подове или стени на лабиринта. Съобщава се, че след обработката на всички данни ще бъде създаден 3D модел на подземния свят на сапотеките.

ОЩЕ: Археолози частично разшифроваха мистериозно послание на сапотеките

Впрочем тази цивилизация възниква в края на 6. век пр.н.е. Културата била съсредоточена в градовете Оахака, Сан Хосе Моготе и Митла. Столица е бил град Монте Албан. Известно е, че на върха на своето развитие цивилизацията на сапотеките е наброявала повече от 500 хиляди души. Този народ е изобретил сложни строителни методи, собствена писмена система, две календарни системи и сложно земеделие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com