Археолози частично разшифроваха мистериозно послание на сапотеките

38234
Археолози частично разшифроваха мистериозно послание на сапотеките
Снимка: Nsaum75 / CC BY-SA 3.0

По време на разкопки в археологическия обект Ацомпа в мексиканския щат Оахака през 2018 г. изследователите разчистили сграда, обрамчена от фриз. Фризът не е само архитектурен елемент: в съвременната история на изкуството всеки удължен декоративен елемент се нарича така.

Фризът от Оахака изобразява фигури на хора, животни, както и надписи, характерни за писмеността на сапотеките, и редица глифове - рисунки, обозначаващи една или друга графема. Сега експерти от Националния институт по антропология и история (Мексико) са представили своите изводи за това, какво точно пише на фриза и към кой период се отнася.

Композицията върху плочата с дължина 15 метра е издълбана от варовик, но някои елементи са залепени. Къщата, от която тази плоча е била част, се е намирала в южната част на Монте Албан, столицата на цивилизацията на сапотеките.

Монте Албан е основан около VI век пр.н.е. Днес историците го наричат най-древния град на Мезоамерика. Площта на селището е огромна – сега археолозите говорят за 40 квадратни километра, но разкопките са далече от финала. За сравнение може да се отбележи, че площта на древен Вавилон с неговите предградия е била само 10 квадратни километра, а той се е смятал за най-големия град в Западна Евразия на своята епоха. Сапотекската цивилизация е една от най-старите предколумбови цивилизации. Първите находки датират от 700 г. пр.н.е., въпреки че разцветът на сапотекската държава датира от II-IX век от н.е.

Панорама, показваща част от северната платформа на Монте Албан на преден план. Снимка: DavidConFran / CC BY-SA 3.0

Около I век сапотеките, преди това разделени, се обединили и се превърнали в сериозна военна сила. Започнал период на експанзия. Но около VI век придобитите в резултат на завоеванията земи били загубени – покорените народи се разбунтували. Вярно е, че в същото време те установили приятелски отношения с Теотиуакан. Към това време се отнася разцветът на Монте Албан като най-важния град на сапотеките.

Къщата, в която е намерен фризът, датира от късния класически период (600-900 г. от н.е.). Такава гама от дати може да изглежда странна, но всъщност находки, чиято датировка е разнесена през вековете, доста често се правят на едно и също място: хората с преустройвали сградата, но не са я напускали.

Археолози откриха руини на най-древната академия в Китай

Трябва да се каже, че сапотеките са имали собствена писменост, и то много древна: първите следи датират от VII век пр.н.е. - по-древна от писмеността на маите. Към днешна дата са открити приблизително 500 сапотекски текста, като най-големият от тях се намира на открития фриз. Надписът е съставен от елементи, свързани с космогонията на сапотеките, тяхната представа за връзка между хората и свръхестественото. Най-вероятно това показва свещеното значение на мястото.

Общ изглед към фриза. Снимка: INAH

Интересно е, че освен чисто сапотекски графеми и глифове, върху плочата са издълбани глифове, които археолозите приписват на цивилизацията на мищеките, северните съседи на сапотеките. Учените предполагат, че наличието на мищекски надписи на стената на къщата в Монте Албан показва установяването на връзки между двете цивилизации.

Някога сапотеките разширили държавата си, включително за сметка на земите на мищеките. Но археологическите находки и писмените свидетелства показват, че през втората половина на първото хилядолетие мищеките първо изтласкали сапотеките от своите земи и след това воювали доста дълго време.

Египетски археолог разкри тайната на "червения живак" и проклятието на фараоните

Известно време военното преимущество било на страната на сапотеките, но постепенно ситуацията се променила – и около границата на IX-X век Монте Албан бил разрушен. Жителите напуснали града и водени от жреците, основали ново селище, което също, макар и след дълго време, паднало под натиска на мищеките. Вярно е, че последните също нямали късмет: по това време те били напълно разгромени от ацтеките, към чиято държава се присъединили и останките от сапотеките.

Мищеките не са живели в Монте Албан: след разграбването на града те го превърнали в гробище за знатните представители на своя народ. Възможно е мищекските глифове, издълбани върху плочата, да се отнасят именно към този период.

Така изглеждат глифовете на сапотеките. Снимка: INAH

Освен това в къщата са открити погребални урни – археолозите обаче все още не са установили кой точно ги е оставил там. Възможно е това да е част от мищекското гробище. Но има предположение, че сапотеките, напускайки града (който се постарали в същото време да разрушат), по този начин са искали да премахнат свещеното значение на мястото, да го обезценят.

Разкриха тайната на извънземния кинжал на Тутанкамон

Сапотеките, теоретично станали част от държавата на ацтеките, на практика запазили своята независимост. Благодарение на династичния брак на владетеля тяхното подчинено положение било такова само на думи: те не плащали данък и не се подчинявали на законите на ацтеките. А през 1519 г. сапотеките се оказали петата колона на Теночтитлан, подкрепяща Ернан Кортес. Те се надявали, че испанците ще им позволят да придобият и запазят своята независимост. Но предателството се отплатило лошо: две години по-късно последният владетел на сапотеките признал властта на испанците и приел християнството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com