Вариантът Омикрон: Защо бустерите работят, когато две дози от ваксината се затрудняват?

4601
Вариантът Омикрон: Защо бустерите работят, когато две дози от ваксината се затрудняват?
Снимка: iStock

Силно мутиралият вариант Омикрон доведе до сериозен пробив в способността на ваксините да предпазват от заразяване с вируса на COVID-19. Независимо от това, че в голяма степен намаляват риска от разболяване и хоспитализация, две дози от ваксините не осигуряват достатъчно добра защита от инфекцията, пише в материал на BBC News

Всички ваксини са разработени за борба с първата форма на вируса, която се появи преди две години. Може ли третата („усилваща“) доза от ваксините да увеличи защитеността или вариантът Омикрон вече е надхитрил тяхната защита?

Русия обяви, че е адаптирала "Спутник V" срещу Омикрон

Националният изследователски център по епидемиология и микробиология "Н.Ф. Гамалея" разработи модификация на ваксината "Спутник V" срещ...

Според учени въпреки че съдържанието в спринцовката е идентично, за имунната система бустерът не е просто „още от същото“. Защитата, която остава след третата доза, е по-голяма, по-широкообхватна и по-дълго запомняща се.

Борбата с коронавируса е нещо, което имунната система трябва да научи.

Една от възможностите е, когато се срещне с истинския вирус. Но има риск нещата да се объркат и да се разболеете сериозно. Другият вариант е чрез ваксините. Те са нещо като училище - по-безопасна среда за по-нататъшно обучение на имунната система как да се справи с Covid.

Първата доза от ваксината е основното образование, което полага фундамента. Вашата и третата доза са сравними със средното училище и университета, където се задълбочават знанията. Това не е просто повтаряне на основното училище отново и отново. „Имунната система остава с по-богати познания и разбиране за вируса“, казва проф. Джонатан Бол, вирусолог от университета в Нотингам.

Проф. Бол твърди, че въпреки всички опасения за подлите трикове на Омикрон, добре обучената имунна система е „невероятно трудна и враждебна среда“ за вируса и неговите варианти.

Pfizer: Заради Омикрон 4-та доза ваксина ще е необходима по-рано от очакваното

Четвърта доза от ваксината срещу ковид вероятно ще е необходима по-рано от очакваното заради варианта Омикрон, заяви изпълнителният дир...

Измерителите тук са антителата, които не само стават повече на брой след бустер, но и са по-качествени. Това са лепкавите протеини, които се прикрепят към външната страна на коронавируса. Неутрализиращите антитела могат да слепят вируса, така че той да не може да нахлуе в клетките. Други изпълняват ролята да предупреждават подобно на биологичен еквивалент на мигаща неонова табела, изписваща „убий този вирус“.

Множество лабораторни изследвания и данни от реалния свят показват, че неутрализиращите антитела след две дози ваксина са далеч по-малко ефективни срещу Омикрон. Всяка доза от ваксината предизвиква нов кръг от еволюция на антителата в имунната система. Тя търси по-добри антитела, които да се прикрепят по-здраво към вируса.

Ако антителата са в състояние да се свържат по-здраво с коронавируса, тогава за мутациите като тези в Омикрон ще бъде по-трудно да се вклинят в клетките. Защото макар и силно мутирал, новият вариант все още си е същият основен вирус и има части, които изобщо не са се променили. Затова учените напомнят, че е от значение не само качеството на антителата, но и тяхното количество, което също се увеличава с повишаването на дозите.

Проф. Чарлз Бангам от Imperial College London казва: „Получавате повече антитела, концентрацията им в кръвта се увеличава. Ние не знаем колко дълго ще продължи това, но колкото повече пъти сте ваксиниран, толкова по-дълготраен е имунитетът."

Според учените защитата срещу появата на симптоми на Covid се повишава до около 75% след бустера.

Pfizer /BioNTech: Три дози от ваксината ни неутрализират Омикрон

Компаниите Pfizer и BioNTech обявиха в сряда, че тяхната ваксина срещу Covid-19 е показала способност да неутрализира варианта на корон...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com