X
 
 

Вярата в Дядо Коледа е полезна за детската психика

Въпреки модерните времена, в които живеем и лесното развенчаване на митовете и приказките вярата в Дядо Коледа е особено важна за детската психика.

Това е заключението на канадска психоложка, съобщи Daly mail.

Тайната сила на лошите думи

От малки ни учат, че да се псува е лошо, но ново изследване показва, че в определени ситуации нецензурните изрази може да бъдат полезни...

Коледа е време за вълшебства, особено за децата. Между украсата на дома и въпросите за Дядо Коледа обаче, родителите често се чудят доколко това вълшебство зависи от тях. Повечето не знаят дали да насърчават наследниците си да мислят, че Добрият старец наистина съществува и какви може да са последиците от лъжите. Притесняват се и от мисълта, че скоро децата ще научат истината.

Кристен Дънфийлд от университета Конкордия обясни, че е най-добре родителите да подкрепят децата си, докато те самите разберат каква е истината. Когато това стане, реакцията им няма да е толкова страшна.

Изследвания в областта на развойната психология показват, че вярата в такива измислици не само че не е вредна, но е и полезна за децата, като се започне от упражняването на алтернативното мислене, което е толкова важно за иновативността, и се стигне до подпомагане на емоционалното развитие.

Повечето деца през определен период вярват в Дядо Коледа. Спират обикновено към 8-годишна възраст.

Откриха връзка между хъркането и слабоумието

Хората, които страдат от сънна апнея имат повишен риск да развият болестта на Алцхаймер, пише The Daily Mail. Според резултатите от изс...

Макар и много родители да се боят от този преход, той е неизменна част от порастването, пише bTV.

Дядо Коледа е смесица от реалност и вълшебство. С времето мисленето на децата се развива дотам, че да разбират колко невъзможни са нещата, които прави. Това осъзнаване проличава в задаваните от тях въпроси. Докато малките питат къде живее, големите се чудят как обикаля света за една нощ.

Осъзнаването какво точно представляват тези въпроси – проява на когнитивно развитие, намалява напрежението за много родители. Ако искате детето да продължи да вярва в измислица, можете да дадете някакво приемливо обяснение. Ако искате то да води разговора, можете да върнете въпроса и да го накарате да се замисли. Ако искате детето да навлезе по-бързо в света на възрастните, отговорът може да е обезкуражаващ.

Що се отнася до детската реакция на лъжите, обикновено тя е съвсем спокойна. Една такава лъжа не може да предизвиква непоправими щети. Децата разбират истината за Дядо Коледа най-често по времето, когато започват да осъзнават, че в живота някои неща се прикриват с добри намерения.

Къде да изпращате писмата до Дядо Коледа?

Празниците наближават, а добрият Дядо Коледа очаква писмата на малки и големи. Всеки, който смята, че е заслужил подарък и подробно обя...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители